Адв. Иво Атанасов от „Има Такъв Народ“ се срещна с посланика на Сърбия

Адв. Иво Атанасов от „Има Такъв Народ“ се срещна с посланика на Сърбия

На 25.05.2022 г. в Народното събрание се проведе среща между членовете на Групата за приятелство с Република Сърбия и Негово Превъзходителство доц. д-р Желко Йович, посланик на Република Сърбия в Република България.

Срещата беше водена от председателя на Групата за приятелство – адв. Иво Атанасов, и премина в много приятелска атмосфера.
От страна на адв. Атанасов бяха подчертани приятелските отношения между двата народа, като същевременно беше акцентирано на необходимостта от довършване и откриване на нов контролно-пропускателен пункт между България и Сърбия. Пунктът „Салаш – Ново Корито“ трябва да е при белоградчишкото село Салаш и сръбското – Ново корито. За което е подписано споразумение още през 2007 г., но строителството е спряно през 2014 г.

Адв. Атанасов подчерта, че Република България се стреми да утвърждава принципа на добросъседски отношения, запазване и развитие на националната и културна идентичност на българското малцинство в Сърбия, както и поддържане на активен политически диалог между двата парламента.

Отбелязано беше, че регионалното сътрудничество остава важен инструмент за постигане на стабилност и просперитет на Балканите – програмата за трансгранично сътрудничество (ИНТЕРРЕГ) е много полезна в това отношение.

Председателят на групата адв. Атанасов покани Негово Превъзходителство д-р Йович на 06.06.2022 г. на среща във Видин, на която Министерството на регионалното развитие ще представи ОПРР и ИНТЕРРЕГ.

Срещата приключи с уверения за по-задълбочен диалог между парламентите на двете държави.

Сподели: