Александър Николов: Шумът, който се вдигна около меморандума с Джемкорп, е петно за инвестиционния имидж на страната

Александър Николов: Шумът, който се вдигна около меморандума с Джемкорп, е петно за инвестиционния имидж на страната

„Ние отидохме в Щатите да си свършим работата. Не е било да работим с конкретна компания като Джемкорп, а да се видим с всички потенциални инвеститори. Имаше положителна реакция от множество компании. Лъжа е, че е щяло да стане така, че българската енергетика да зависи от конкретна компания“.

Това каза в „Лице в лице“ бившият министър на енергетиката от кабинета „Петков“ – Александър Николов (от квотата на ИТН) по повод темата Gemcorp.

Той поясни, че в неангажиращ документ, като въпросния меморандум с Джемкорп, се изразяват само инвестиционни намерения, той не е обвързващ и вече е прекратен, без никакви проблеми.

Според Николов, една от целите на срещите с компаниите и администрацията в САЩ, е било оздравяването на „най-токсичния“ актив в българската енергетика, а именно Топлофикация-София, която е трябвало спешно да се реформира, и то още през 2021г.

„От тогава досега, загубите се трупат на гърба на принципала и на дружествата, които имат да взимат пари оттам. Както съответно и на гърба на българските граждани“.

Александър Николов изражи загриженост, че огромен неотложен проблем е какво се случва с „Плана за възстановяване и устойчивост“.

„В момента някои хора в парламента си позволяват да губят времето на НС, заради неангажиращ документ като този вече прекратен меморандум, вместо да се занимават със забавените документи, които да докарат в България милиарди по ПВУ“.

Според бившия министър, страната скоро може да има големи проблеми, защото ако се продължи с този начин на работа, България ще изгуби предимствата си в енергетиката, които има в момента.

„Вместо да се възползваме от географските дадености на България и да развиваме проекти, както го правят Гърция и Румъния, ние с тези политически решения гоним потенциалните инвеститори. „Търси се под вола теле“ за политически дивиденти, а това е петно за България и за инвестиционната среда“.

Александър Николов подчерта, че ПГ на „Има такъв народ“ не се е месила в работата на Министерството на енергетиката, и то е работило рационално и самостоятелно, което е било особено важно в най-трудния период, покрай геополитическата криза с войната в Украйна и спрените руски газови доставки.
„Когато имаше позитиви за добре свършената работа, чух всички вицепремиери да се хвалят. Когато обаче има проблем и работа, всеки сочи „Има такъв народ“, като номинирала Александър Николов“.

Сподели: