Благоевград чества 109 години от Освобождението на Горна Джумая

Благоевград чества 109 години от Освобождението на Горна Джумая

На 5 октомври Благоевград посрещна празника на града и отбеляза 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от Османско владичество. Което се случва цели 34 години след Освобождението на България през 1878г.

Издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя поставиха началото на тържествения 5 октомври в Благоевград. В церемонията се включиха кметът Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, военнослужещи, представители на институции и представители на някои политически партии.

От „Има такъв народ“ това бяха Виктория Василева – главен секретар на партията, Андрей Михайлов – депутат в 45-о и 46-о НС, както и общинските координатори на „ИТН“ – Станислав Богдански (Благоевград) и Мария Чобанова (Разлог). Те поднесоха цветя и на паметника „Георги Измирлиев – Македончето“, който се намира на площад „Георги Измирлиев“ срещу сградата на община Благоевград.

Панихида за загиналите за Освобождението бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, а полагането на цветя бе в двора на църквата „Въведение Богородично“.

Кметът на Благоевград – Илко Стоянов (от „Има такъв народ“), приветства присъстващите и изнесе празнична реч.

„5 октомври е символ на силата на българския дух, който въпреки мрачните години в българската история, въпреки чуждите владичества, въпреки неведнъж сломените надежди, винаги е оцелявал и винаги е водил България напред.”

Стоянов подчерта, че след 5-вековно османско владичество, на 3 март 1878 година България е обявена за свободна страна, но части от нея се оказват под турско иго години след това. Такава е съдбата и на град Горна Джумая и на Пиринска Македония. Благодарение на непримиримостта на нашите предци, благодарение на стремежът им да застанат рамо до рамо със своите свободни събратя, националният идеал на българите от нашия край става реалност, макар и 34 години по-късно, посочи още той.

“Уважаеми съграждани, вярвам, че всеки един от нас носи дълбоко в себе си онази воля, несломимост, онова себеотрицание, което е давало вярната посока на нашите предци! Вярвам, че сме способни да предадем историята на поколенията след нас без да позволяваме тя да бъде изменена, защото само тогава освен славно минало ще имаме и светло бъдеще“, се обърна в словото си към присъстващите първият избран кмет на „Има такъв народ“.8

Сподели: