Борбата за първото място на изборите продължава да се заплита. „Има такъв народ“ втори, сочи допитване в 53 интернет платформи в страната и чужбина

Борбата за първото място на изборите продължава да се заплита. „Има такъв народ“ втори, сочи допитване в 53 интернет платформи в страната и чужбина

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ – 14.11.2021г.

Поръчител: Собствено финансирано проучване.

Размер на извадката: Представителна извадка – 43 987 анкетирани пълнолетни български граждани.

Метод: Анонимна онлайн анкета в 53 автономни интернет платформи в България и извън страната. Анкетираните са имали възможност да променят своя вот до приключване на периода на анкетата. Платформите позволяват мониторингово наблюдение на резултатите и анализ на данните на всеки 24 часа, което дава възможност за time-series анализ на данните.От всеки IMEI и Mac address е осигурено гласуване само по веднъж.

Период: 1 Октомври – 1 Ноември 2021г.

Максимално допустима стохастична грешка:+/- 1.5%

Отчитаме намалено желание за участие в изборите на 14 Ноември, съпоставено с резултатите от проучването ни на 3-ти октомври. Анкетираните лица посочват като основни причини усложнената епидемична обстановка и комбинацията от кризи. Това показва социологическо проучване на европейската компания за онлайн социологически проучвания Sociology Web Researcher (SWR).55% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват в изборите за Президент.48% от анкетираните твърдят, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори за народно събрание.Съставът на 47-то Народно Събрание ще изглжда по следния начин:

ГЕРБ е водеща политическа сила с одобрение от 22,1%, след нея се нарежда формацията на Слави Трифонов “Има Такъв Народ“ с 19,3%. БСП не съумява да спечели сериозна допълнителна подкрепа от провеждането на избори две в едно и остава трета политически сила с 16,6%. Четвърти са ДПС, които разчитат на пълна мобилизация на електората си във връзка с кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент и постигат вот от 10,3% от анкетираните. Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ остава на пето място – 10,1%, към който се насочват голяма част от избирателите на „Демократична България Обединение“ и „Изправи се. Ние идваме“. „Демократична България Обединение“ получава одобрението на 8,5%, с което реализира най-голям спад от останалите парламентарно представени партии и заема шеста позиция.Впечатление прави, че под 4% бариера за влизане в НС остава политическият проект “ИБГНИ”, който събира едва 2,9% подкрепа, които ще бъдат изоставащи дори спрямо проектът на Костадин Костадинов “Възраждане“, които печелят 3,3% от подкрепата на анкетираните, ВМРО са с 2,1% и други партии с общ процент 4,8%.Доволни от работата на институциите са 29%.Недоволните от работите им са 71%.Забелязва се тенденция в мнението на анкетираните лица относно работата на 46-тото народно събрание, което сега получава одобрение от 61% от българските граждани.

Президентът Румен Радев е политикът с най-висок рейтинг 49%, след него се нарежда Слави Трифонов с 41%. Кирил Петков е на трето място с 29%, а Бойко Борисов се срива до четвъртото място с 21%.Лидер с най-високо неодобрение все още е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 55%, следван от Христо Иванов с 35% от ДБО. След него се нареждат Мая Манолова ИБГНИ с 41% и лидерът на ПП “Продължаваме Промяната” Кирил Петков с 25%, който натрупва сериозен процент на неодобрение след декларацията с невярно съдържание и решението на Консититуционният съд относно противоконституционалността на указа за назначаването му.

При анализа на данните от платформите се установява, че за периода на анкетата, партията на Слави Трифонов поддържа стабилен процент подкрепа, което говори за създаването на електорално ядро. В този период ДБО възстановява малка част от подкрепата си и от 6,9% на 3 октомври сега постигат електорална подкрепа от 8,5%.“Какво не харесвате в партиите?”Анкетираните смятат за най-голям негатив на „Има Такъв Народ“ отсъствието на Слави Трифонов.Партия „ГЕРБ“ отново е асоциирана основно с думата корупция. Най-голям негатив на „ПППП“ е декларацията с невярно съдържание на Кирил Петков, решението на КС за противоконституционност на указа на Президента Румен Радев и продължаващото общо популистко говорене на Кирил Петков. Най-голям „минус“ на „БСП“ все още е липсата на нови лица и архаичната управленска програма. Негативи носи и консервативното отношение на ръководството на БСП към Президента Румен Радев и закъснялата подкрепа към него.За ДБО продължава да е критично появяването на ПП “Продължаваме Промяната“ и остава високо нивото на неодобрение към Христо Иванов.Основен проблем на ДПС е кандидатурата на Делян Пеевски за народен представител, продължаващата подкрепа на партията към главният прокурор Иван Гешев и създадената от протестните партии ореол на токсичност на ДПС.ИБГНИ категорично няма да присъства 47-то Народно Събрание. При анализа на данните от последните 24 часа на провеждане на анкетата се отчита спад в подкрепата към “ПППП” след обявяването на подкрепа към проекта на Мая Манолова от страна на Кирил Петков, което е в пряка зависимост с високия процент на неодобрение към Мая Манолова.

Сподели: