България е заплатила близо 600млн. лв. за ваксини, а не е предявила интерес за 5-10млн.лв. да реализира българския прототип, съобщи Андрей Чорбанов

България е заплатила близо 600млн. лв. за ваксини, а не е предявила интерес за 5-10млн.лв. да реализира българския прототип, съобщи Андрей Чорбанов

Ръководителят на екипа от БАН – проф. Андрей Чорбанов от ПП”Има такъв народ” в предаването “Лице в Лице” по БТВ съобщи, че на Световния конгрес по ваксините, България представи своя прототип на ваксина срещу корона вирус, който има абсолютно различен подход в сравнение с другите РНК и векторни такива, ни споделя проф. Чорбанов. 

Първият отличителен белег,  той казва,  е това, че се базира на намерени компоненти по вирусната обвивка, които не са променят във времето и то във всички основни протеини, които изграждат вируса. Като най-важното,е че това са компонентите, които се разпознават от имунната система.

Вторият оригинален подход, който българските учени са предприели, е че насочват тези компоненти директно към клетките, които реализират имунния отговор и това дава възможност  на имунизация с пъти по-малко количество в сравнение със стандартните ваксини.

Професорът заяви, че следващата стъпка след представянето на научния продукт и публикуването му е в ръцете на фирмите производители, които биха имали интерес. Но във всички случаи до момента с ваксините, които са на пазара, държавите са тези, които подкрепят пряко ваксинопроизводителите си.

А нашата държавата не предявява никакъв интерес до момента към прототипа на българската ваксина, след разговори с много институции и хора, включително и сегашните министри, разясни проф. Чорбанов.

Голяма е дискриминацията, като държавна политика  в почти цял свят, за прекаралите хора вируса, заради ограниченията със сертификатите, посочи още А.Чорбанов. Тези лица са абсолютно защитени, в пъти по-добре от ваксината, а са ограничени да водят свободен начин на живот. 

“Ние като научни представители постоянно излизаме с новости и сме подали данни, че ваксината дори и шест месеца няма трайност. Силата й спада рязко след 2-3месец.” – каза проф.Чорбанов.

На въпросът “ЗА” или “ПРОТИВ” ваксинирането на деца, професорът беше категоричен с отрицателния си отговор.

Сподели: