Велислава Петрова: Приетата резолюция на ООН показва изолацията на Русия и желанието да се осъдят действията ѝ

Велислава Петрова: Приетата резолюция на ООН показва изолацията на Русия и желанието да се осъдят действията ѝ

Приетата резолюция на ООН показва изолацията на Русия и желанието да се осъдят действията ѝ. Има надежда, че нарушаване правата на човека ще бъдат осъдени, каза в “Говори сега” по БНТ заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова в разговор за срещите ѝ в ООН.

„Имаше извънредно заседание, на което беше прието да се сформира комисия, която да разглежда всички нарушения на правата на човека, които се случват в момента“, коментира Велислава Петрова. По думите й на Съвета по правата на човека, в който тя е взела участие, е било показано единство.

От 1 март от страна на Великобритания бе приета инициатива, подкрепена от всички държави членки на ЕС, да започне процес като част от Съвета на Европа, който да разглежда нарушенията на правата на човека, случвали се след 2013 г. в Украйна, независимо кой е извършителят, съобщи още заместник-външният министър Велислава Петрова.

Ефектът от икономическите и финансови санкции от страна на Запада върху Руската федерация ще се проявяват тепърва, заяви Петрова.

„Пренасочването на търговия и икономически връзки отнема време и ресурси. Има сериозни нарушения в процесите на транспорт и търговия от страна на Русия“, посочи тя. Категорично решение за затваряне на европейските пристанищата за руски кораби все още не е взето. Тази санкция ще бъде дискутирана отново в следващите дни, заяви заместник-министър Петрова.

Хората от консулските служби и дипломатическите представителства работят непрекъснато с оглед оказване на помощ на българските граждани в Украйна. Откриването на редовни автобусни линии от Украйна ще евакуират бежанци през Румъния, включително към България, коментира Петрова.

България ще получи помощ от Агенцията за бежанците в Женева, за да осигури настаняването и интеграцията на бежанците, каза още Велислава Петрова.

Сподели: