Велислава Петрова: „Не е важно по кой път ще поемеш, важно е да оставиш следа“

Велислава Петрова: „Не е важно по кой път ще поемеш, важно е да оставиш следа“

“Вратите за младите момичета трябва да са отворени, не трябва да им поставяме изкуствени бариери“. Това бяха само част от вдъхновяващите думи на заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова в дискусионния панел, който бе част от тържественото отбелязване на 5-та годишнина на инициативата „Посланик за един ден“, организирана от Посолството на Великобритания в България и под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Целта на този проекта „Посланик за един ден“ е да насърчава и развива лидерските умения у младите жени,  като предпоставка за оформянето им в активни граждани и в него участват, млади момичета от цялата страната, жени посланици в България и представители  на неправителствени организации.

“Важно е да си зададем въпроса с какво асоциираме лидерските качества, традиционно те са качества, които се приписват и припознават като мъжки. Лидерът трябва да може да води, да дава пример, да взема важни решения да се справя в ситуации, в които другите не биха могли да видят решението. В този контекст една жена може да реагира с необходимото ниво на баланс и съобразяване с обстоятелствата. Жените притежават абсолютно същите качества”, подчерта заместник-министърът на външните работи.

Велислава Петрова подкрепи идеята за разширяването на инициативата и включването на мъже посланици в нея. “Това не е съревнование. Мъжете са важна част от осъзнаването на равенството и на изграждането на жената като лидер и на разпознаването на женския модел на лидерство, който макар и различен, може да бъде много силен”, допълни още тя.

В дискусията заедно със заместник-министър Велислава Петрова участваха и момичета победителки през годините в инициативата „Посланик за един ден“, които разказаха за своите впечатления от проекта и как той е повлиял върху живота им.

Заместник-министър Петрова завърши участието си с послание за осъзнаване на силата и собствения потенциал на жените и подчерта важността на инициативи тази, които да свържат младите хора с ментори.

Сподели: