Виктория Василева от „Има такъв народ“ отправи поздравителен адрес към КНСБ

Виктория Василева от „Има такъв народ“ отправи поздравителен адрес към КНСБ

Зам.-председателят на ПГ “Има такъв народ“ в 47-то НС – Виктория Василева, отправи поздравителен адрес към КНСБ на 9-тия конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България, който се проведе на 10 и 11 май.

Тя изказа признателността си за възможността да присъства на конгреса и да произнесе реч пред делегатите на най-голямата неправителствена организация в България. „За мен и партията, която представлявам това е чест и привилегия. Благодаря ви.“

Василева подчерта, че това е един от най-трудните конгреси в историята на КНСБ. „Причината е ясна – това е и един от най-трудните периоди в историята и на човечеството, и на България. Притихналата, но всъщност упорита КОВИД пандемия, непредвидимата по продължителност, обхват и последици война в Украйна, новата вълна от бежанци от изток още преди да е престанала тази от юг. Разкъсаната верига на либералната икономическа глобализация, климатичните заплахи, увеличаването на всички видове разходи на държавите в целия свят заедно с нарастването на несигурността в ежедневието на хората, изяждането на спестяванията и заплатите от инфлацията, загубата на работни места, изчезването на стари професии и появата на нови… Бих могла да продължа… но е факт, че наслагването на толкова успоредни конфликти на човека срещу природата и човек срещу човека не са се случвали досега в историята на света.“

Зам.-председателят на ПГ “Има такъв народ“ посочи, че никога преди в историята – хоризонталното разцепление между бедни и богати, имащи и нямащи, здрави и болни, преситени и гладни не е била толкова огромна.

„Да се бориш за правото на труд и справедлива социална политика в такъв разглобен свят изглежда наивно. Но не и безнадеждно.“

Виктория Василева даде пример, че цените на услугите предоставяни от социалните държави, каквато е и България за здравеопазване и образование, за застаряващото население и пенсиите, за възрастните хора и инвалидите, за действията срещу изменението на климата, растат по-бързо от икономиката. „Правителствата в целия свят още преди войната похарчиха 17 трилиона долара за пандемията, включително заеми и гаранции, което е 16% от световния БВП.
През следващите десетилетия икономическият отпечатък на държавата ще се разшири още повече.“

Тя посочи още, че има две опасности пред тази тенденция. „Силата на държавата може да се използва от вътрешни приятелски кръгове за собствено облагодетелстване и второ, че хората ще спрат да бъдат активни и да разчитат на собствените си сили и инициатива. И двете не трябва да се допускат. Защото политическите лидери и управляващите (надарените с власт), много често не си дават сметка, какво огромно значение за хората има всяко политическо решение.
И вие, синдикалистите, сте призвани да внимавате за това!“

Виктория Василева изрази увереност, че солидарността е една от мисиите на КНСБ. „И дори в тези смутни времена не бива да губим енергията си и да оставяме нуждаещи се от помощ хора – без подкрепа.“

„Уважаеми делегати на на 9-тия конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Погледнете вашата емблема. Така както я тълкувам аз, това са трите ваши посоки навътре в сърцето на България. Трите символа на КНСБ – надежда, усилия, справедливост.
Пожелавам ви да превърнете тези символи в реалност. България все още има нужда от Дон Кихотовци!“, завърши поздравлението си Виктория Василева.

Сподели: