Виктория Василева от „Има такъв народ“: „Няма университет, който да ви издаде диплома за почтеност“

Виктория Василева от „Има такъв народ“: „Няма университет, който да ви издаде диплома за почтеност“

Това каза в студиото на телевизия „Bulgaria ON AIR” главният секретар на политическа партия „Има такъв народ“ Виктория Василева.

„В университета човек получава диплома за образование, но няма университет,  който да ви издаде диплома за почтеност. Това е нещо, което или ги имаш, или го нямаш. Или ги имаш възпитано в себе си от най-ранна детска възраст в семейството си, или това са само едни голи декларации“. Така Василева коментира темата за подписанта от лидера на „Продължаваме промяната“ декларация с невярно съдържание.

„Има такъв народ“ с готови на диалог и разбиране към всички политически партии, с изключение на Герб и ДПС, които се разминават с техните представи за правене на политика.

Виктория Василева, която беше заместник председател на 46-то народно събрание добави, че в последния парламент нейната партия е изградила добър диалог с БСП, както и че работата с Демократична България в пленарна зала и в експертните комисии е била конструктивна. Това е добра основа за продължаване на разговорите и след 14 ноември в рамките на вече на 47-то народно събрание.

„Ние не сме обидчиви хора, можем да загърбим тежките думи казани по наш адрес. Личните взаимоотношение не трябва да влияят на работата на експертно ниво и ние ще говорим с хората, които ще бъдат обединени около важните теми за България и ще са готови да работят за решаването на най-тежките проблеми на българските граждани. Всико останало би било личен и партиен егоизъм“.

За Бойко Борисов Василева сподели, че нещата които той казва няма как да станат истина. „Хората отдавна разбраха, че това е човек, който е далече от реалността“- добави още тя.

Да се броят разписките от машините не е нещо ново и такава практика е имало и на изборите на 11 юли, но тогава извадката е била представителна, на бази около 1300 секции. Хората трябва да разберат, че водещ при отчитането на резулатата ще е протокола от машините, а броенето ще е по-скоро механизъм за контрол и сверяване на резултатите. Броенето ще има и функцията да докаже, че машинното гласуване е най-честното и прозрачно гласуване. Така Виктория Василева коментира решението за броенето на разписките от машините на 14 ноември, а на въпроса как от „Има такъв народ“ оценяват работата на служебния кабинет, тя сподели следното:

 „Ролята на един служебен кабинет е да организира единствено и само избори, но това правителство попадна в ситуация, която трябва да гаси много пожари“. Според Василева, винаги когато се говори за Ковид, трябва да се отчете факта, че взимният процес на комуникацията между хората и институциите е нарушен още в самото начало на пандемията и това е довело до недоверите на хората към институциите. В резултат на това е и спорния ефект в България от въвеждането на зеления сертификат. „Навсякъде в Европа дадоха възможност на хората да решат. Здравето е лична отговорност и тук проличава колко сме узрели като хора и общество“.

На финала на разговора в „Денят ON AIR”, Виктория Василева сподели увереност, че въпреки пандемичната криза, очаква нормална избирателна активност и че на този етап от предизборната кампания, двойката Радев – Йотова се очертава като безапелационен лидер за „Дондуков“2.

Сподели: