Георги Георгиев от „Има Такъв Народ“: КОЙ се опитва да отнеме бизнеса на фитосанитарните контролни лаборатории на границата?

Георги Георгиев от „Има Такъв Народ“: КОЙ се опитва да отнеме бизнеса на фитосанитарните контролни лаборатории на границата?

“Шефът на БАБХ шикалкави за уж предлагания му подкуп, уклончив е, твърди, че на ГКПП “Кап. Андреево” има контролиран хаос.” Това каза пред “Фрог нюз” зам.-председателят на Антикорупционната комисия към Народното събрание – Георги Георгиев от ИТН – по повод отнетия лиценз на частната фирма, осъществяваща фитосанитарен контрол на границата и изслушването пред Комисията на замесените в случая лица. А именно – управителя на “Евролаб 2011” Васил Димитров, шефа на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. Изслушването на тримата се наложи, заради създалия се хаос на границата, след закриването на частната лаборатория за фитосанитарен контрол – “Евролаб 2011”.

В интервюто Георгиев посочи, че неговите въпроси на изслушването, са били в една посока – да установи, дали практиката с изземването на бизнеси продължава и в момента, но с новото управление. “Спомняте си случая “Илчовски” разкрит в “Комисията по ревизия на „Кабинета Борисов 3“ в 43-тия парламент!“


Депутатът от ИТН поясни, че е искал да разбере истината и от двете страни, и затова е задавал конкретни въпроси на изпълнителния директор на БАБХ – Христо Даскалов. “Как е бил подготвен, след като още с встъпването си в длъжност Даскалов е установил проблем с договора на фирмата, а чак през месец май нарежда единствено централната лаборатория да извършва всички изследвания. Тоест имаме един период от 4-5 месеца, в който очевидно директорът на БАБХ е бил наясно с проблема, но няма предприети действия.”

Именно за този период, Георги Георгиев изрази съмненията си, дали не е имало комуникация между двете страни – едните да предлагат комисионна, а другите да пристъпят към изземване на бизнеса?
“Другите въпроси бяха в посока писани ли са докладни, правени ли са анализи, подавани ли са сигнали за корупция? И как това се е случвало във времето?” Ако познаваме тази хронология, можем да разберем какво точно се е случвало, бе категоричен зам.-председателят на Антикорупционната комисия.

Сподели: