Гроздан Караджов: Тези, които въздействат повече върху пътната настилка трябва да плащат повече

Гроздан Караджов: Тези, които въздействат повече върху пътната настилка трябва да плащат повече

Справедливият подход е тези, които въздействат повече върху пътната настилка – да плащат повече. Така че готвещите се за протести, различни организации на превозвачите, е редно да изключат от исканията си „да няма тол такси за второстепенните пътища“. Това заяви министърът на Регионалното развитие Гроздан Караджов пред Нова ТВ.

„Второкласната мрежа и сега е включена в обхвата на тол системата. Когато леките автомобили се движат по второкласната мрежа, това им е включено в цената на винетката.“
Редно е тежкотоварните автомобили също да плащат, защото те амортизират повече пътните настилки, поясни министърът. „В цяла Европа, който въздейства по-сериозно на пътя, заплаща повече – 2/3 от стойността по поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните, а 1/3 се плаща от водачите на леки автомобили.” Превозвачите имаха над 2 години, за да се подготвят за пълното въвеждане на тол таксите, заяви той и допълни, че не е склонен на отстъпка.

По отношение на изграждането на АМ Струма в Кресненското дефиле, министърът заяви:

„Ако не се хванем за ръце с екологичния министър и не идем заедно в Брюксел, ще изпуснем срока за Кресненското дефиле.“ Това ще се случи, ако изтече срокът на действие на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за този участък, който е до октомври тази година.

„АМ Струма” е в критичен момент от развитие си, заради частта си в Кресненското дефиле. Ако не отидем заедно в Брюксел, за да кажем, че ще правим Кресненското дефиле по сегашния вариант, с второ платно по склоновете на планината извън трасето в дефилето, няма време за кога!”, изказа опасенията си той.

„Ако изпуснем срока, проектът приключва и трябва да се започне отначало. Оценки за въздейстие във всички сектори и пр. Ако не отидем в Брюксел този участък в Кресненското дефиле ще си остане участъкът на смъртта, където често има загинали хора при неправилно изпреварване. И това ще бъде още един показател, че не се справяме с пътищата си“, поясни министърът.

Министър Караджов коментира, че няма причина да подава оставка, защото си върши работата. „Аз не съм министър на един или друг икономически сектор, а на българските граждани! За мен е важен интересът на българските граждани.“

Гроздан Караджов съобщи още, че до две седмици и последните дължими суми към пътно строителните фирми ще бъдат платени.

Сподели: