Гроздан Караджов, ИТН: Задача на задачите за нас ще бъде да спрем поскъпването на газа, бензина, електроенергията и стоките от първа необходимост

Гроздан Караджов, ИТН: Задача на задачите за нас ще бъде да спрем поскъпването на газа, бензина, електроенергията и стоките от първа необходимост

„Задача на задачите за Има Такъв Народ в 48-ия парламент ще бъде да спрем поскъпването на стоките от първа необходимост, на газа, бензина и електороенергията. Държавата трябва да стовари цялата си регулаторна мощ върху алчните спекуланти и развилнелите се картели, които в момента диктуват цените на пазара“. Това заяви бившият министър на регионалното развитие и благоустройството от квотата на „Има такъв народ“ – Гроздан Караджов, на среща с жителите на Ямбол.

Няма как нашите граждани, с българските си заплати, да плащат европейските цени на бензина, тока и хранителните продукти. Още нероденият 48-ми парламент е призван да намери решение на тази свръхзадача, подчерта още Караджов.

Експертът посочи още, че най-важният икономически проект за Ямбол е формирането на индустриална зона „Ямбол – Сливен“. „Държавата трябва да инвестира в пътната, водопреносната и електропреносна инфраструктури, като на първо място се концентрира вниманието върху пътя Лесово-Ямбол-Сливен“.

Гроздан Караджов припомни, че като регионален министър е дал старт на разширението на този нов транспортен коридор – до четирилентов скоростен път.
„Товарите от Турция по коридора Лесово-Ямбол ежегодно нарастват с около 30%. Сегашният двулентов първокласен път I-7 е претоварен от тирове и камиони, което го прави изключително опасен за живота и здравето на пътуващите“.
Днес повече от всякога трябва да се бърза с намиране на финансиране на реконструкцията на пътя, защото човешкият живот няма цена, изрази загрижеността си Караджов.

Той допълни, че хората в Ямбол се безпокоят за цената на питейната вода, защото разходите на ВИК дружеството за ток ежемесечно растат.
„До месец юни тази година като ресорен министър успявах да осигуря сто процента компенсация на сметките за ток на всички ВИК фирми, но сега секторът е оставен без държавна подкрепа“.

Той подчерта, че огромните загуби на питейна вода (над 80%) в преносната мрежа на областта, води до допълнително утежняване на финансовото състояние на местното ВИК дружество.
„То разходва средства за поддръжката на огромна водоснабдителна мрежа с над осемдесет хиляди вододайни отклонения, но цялата сметка се плаща от едва четиридесет хиляди реални потребители на питейна вода“, посочи още Гроздан Караджов.

Сподели: