Гроздан Караджов от Бургас: Половината от пътищата в Бургаска област ще бъдат ремонтирани до 2 години

Гроздан Караджов от Бургас: Половината от пътищата в Бургаска област ще бъдат ремонтирани до 2 години

От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас, близо половината са планирани за ремонт в следващите две години. “Това е в унисон със стратегията, която обявих в началото на мандата, за 4 години да се опитаме да обновим изцяло пътната мрежа в страната.” Това обяви пред медиите в Бургас вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов.

За област Бургас са обявени поръчки по ЗОП за основен ремонт на 140 км, а за други 117 км се подготвят търговете за основен ремонт. Още 140 км ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт на пътната агенция.

Министър Караджов обаче изрази притеснението си от масовото обжалване на обявените обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане и на тези за основен ремонт.

„Обезпокоен съм, че те се обжалват масово още на ниво процедури, без дори да има отворени оферти. Нямаме необжалвана процедура за основен ремонт, за мен това е подозрително. Прилича ми на организирано саботиране на усилията ни да ремонтираме пътната мрежа, която е в ужасно състояние“, коментира вицепремиерът. Много обжалвания са пуснати не само в Бургаска област, но и в другите области на страната.

Всичките 7 обществени поръчки се обжалват. От тях шест са по 6-те района за планиране, а седмата е за текущо поддържане на автомагистралите. Обжалват се и двете обществени поръчки за основен ремонт, които са за избор на изпълнител на строително-монтажни работи.

В момента се правят последни подготовки за пускане двупосочно на четирите ленти от кв. „Сарафово“ по Северния обход, за да няма тапи и затруднения в трафика през лятото, съобщи още вицепремиерът. Цялата отсечка ще е готова в края на октомври с всички разрешения за строеж и за ползване.

„Вече са изплатени 55% от средствата към пътните фирми според решението на Народното събрание, като се надявам до края на следващата седмица да бъдат изплатени на 100%“, съобщи още Гроздан Караджов. Процедурата по разплащане се осъществява с няколко нива на контрол – вътрешен и през одобрение на всяка фактура от Министерството на финансите. Въпреки изчакването от 4-5 дни, няма недоволство от страна на пътно-строителните фирми.

В отговор на въпрос, дали е заварил пари в специалната сметка за изграждането на автомагистрала „Хемус“, министърът каза, че когато е встъпил в длъжност по нея не е имало средства.

Вицепремиерът Караджов увери, че при формирането на новия бюджет е взето решение, че когато казусът с инхаус процедурите бъде разрешен, средствата ще бъдат отпуснати от бюджета.
„Пари в сметката ще има веднага, щом се реши проблемът с инхаус процедурите. По тях не може да продължи да се строи, защото нямаме никакви строителни гаранции за магистралата. Тя се изгражда от частни фирми, които са пренаети от „Автомагистрали“ ЕАД, но гаранцията я носи държавното дружество, т.е. всички ние. Ние си плащаме и ние си носим гаранцията, това не е добре“, разясни министър Караджов.
Той допълни, че всеки момент се очаква специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за инхаус.

Сподели: