Димитър Гърдев, ИТН: В сферата на външната политика и по въпроса за РСМ, „Има Такъв Народ“ отстояваше националните интереси на България

Димитър Гърдев, ИТН: В сферата на външната политика и по въпроса за РСМ, „Има Такъв Народ“ отстояваше националните интереси на България

„В сферата на външната политика и по въпроса за РСМ, ИТН отстояваше националните интереси на България“ – това заяви Димитър Гърдев от ИТН в студиото на БНТ.

Заедно с представители на няколко други политически формации, международният секретар на партия „Има такъв народ“ участва в предизборен диспут по темите – външна политика, национална сигурност и визия за бъдещето на България.

Експертът по външна политика от ИТН заяви, че по време на участието си в предходното управление, партията му е показала принципната позиция, която винаги е обещавала на българските граждани.

„Хората видяха, че не правим компромиси и отстояваме това, което сме обещавали, включително и в сферата на външната политика, по въпроса за РСМ и отстояването на националните интереси на България“ – категоричен бе Гърдев и добави, че ИТН никога не се е примирявала със задкулисието, лъжата в политиката, нечестните игри и винаги е предлагала да се взема под внимание гласа на целия български народ.

Председателят на комисията по външна политика в 46-то НС бе категоричен, че външнополитическият дебат и дебатите за националната сигурност не трябва да се използват за вътрешнополитическа употреба.

„Това трябва да приключи и България да заговори с единен глас по важните теми. А именно, националната ни сигурност и това, което наблюдаваме в близост до нас. В момента в близост до страната ни има активен въоръжен конфликт в Украйна, пасивен конфликт в Западните Балкани и високо напрежение между двете ни съседни страни – Гърция и Турция“.
Затова и България трябва да използва участията си в НАТО и ЕС, посочи той.
„Нашата партия винаги е твърдяла, че членството ни в тези съюзи трябва да се използва за увеличаването на собствените ни възможности и собствените ни тежести, както и за защита на националните ни интереси. Трябва да излизаме с единна позиция и да усвояваме възможностите, които ни се предоставят“.

Гърдев заяви, че основно обещание и задача на ИТН е защитата на нашите сънародници и техните интереси, независимо къде се намират по света. Той напомни, че ИТН е била единствената партия, която е настоявала за включването на македонските българите в Конституцията на РСМ и те са успели да го наложат в предишния парламент.

„Истинските преговори на нашите съседи за членство в ЕС ще започнат, едва когато българите бъдат вписани в конституцията на страната като държавотворен народ. ИТН сме вкарали това изискване, което вече е задължително за РСМ! И нашите изисквания, които България постави са наистина общоевропейски искания – да има равни човешки права, да няма език на омразата. В документите ясно разписахме, че учебниците, които ще се издават, ще бъдат представени пред Брюксел, и България ще може да ги одобрява, както и другите стъпки на съседите ни от плана за пресъединяване на РСМ“.
Експертът по външна политика от ИТН отбеляза още, че острите реакции в РСМ само потвърждават, че пътят е бил правилен.

Гърдев направи и паралел между социалната тематика и секторите външна политика и национална сигурност, давайки за пример Гърция: „Гърция е член на ЕС от 1981г., единствено това не им позволи да потънат и показа как едно външнополитическо решение предопредели цялостното развитие на страната“.

Кандидат-депутатът от ИТН каза още, че външната политика и националната сигурност влияят директно и върху качеството на живота на българите. Той бе категоричен, че в рамките на предстоящия парламент България трябва да използва всички програми на НАТО за скоростно превъоръжаване, не защото страната ни иска да воюва, а защото не може да поддържа съветската бойна техника и въоръжение, след като Москва ни включи в списъка на неприятелските страни.

Като важно условие за националната ни сигурност, Гърдев посочи необходимостта от повишаване на качеството на военната професия и бе категоричен, че секторът има нужда от хора за новата бойна техника с по-висок образователния ценз и по-големи възможности.
„Има нужда и от качествена промяна и на дипломатическата професия“ – сподели още Гърдев и напомни, че ИТН са предложили увеличение на заплатите в този сектор, а отказът на Асен Василев е била една от причините за напускане на коалицията.

На финала на диспута в студиото на националната телевизия, кандидат-депутатът и водач на листата на ИТН в Ловеч бе категоричен, че ЕС се трансформира. „Има реална опасност да имаме Европа на две, на три скорости и България трябва да си даде ясна сметка в кой ешалон иска да бъде“.

Сподели: