Димитър Гърдев, ИТН: Както при казуса с ветото над РСМ, и за Шенген страната ни нямаше стратегия

Димитър Гърдев, ИТН: Както при казуса с ветото над РСМ, и за Шенген страната ни нямаше стратегия

Както и при казуса с ветото над „Северна Македония“, ние нямахме стратегия за популяризиране на позицията на страната ни. Както и конкретни стъпки за нейната реализация.

Това заяви дипломатът и международен секретар на ИТН – Димитър Гърдев (председател на комисията по външна политика в миналия парламент) в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

(бел.ред. В студиото по темата беше и Димо Гяуров, бивш директор на НРС)

Гърдев посочи, че страната ни има проблеми, но те не са само при нас.
„И трябваше всички тези проблеми още тогава да бъдат индикирани и да се търси активно помощ от ЕС. Защото това е външна граница на ЕС. Ние неформално сме в Шенген, ние изпълняваме всички изисквания и задължения, но не се ползваме с привилегиите на формален член“.

Той припомни, че в предишни години са ни спирали и други страни, така че сега когато преди няколко дни Нидерландия остана сама в критиките си срещу нас – всъщност сме били в благоприятен момент.

Като грешка на страната ни, Гърдев посочи заблудата на България, че това членство ни се полага и то ще дойде от само себе си.
„Не става така! За всяко едно нещо трябва да се борим и да обясняваме ясно. Трябва да покажем на всички партньори, че условия, които са неизпълними и критерии прилагани само към България, трябва да бъдат обяснени от тези, които ги прилагат. Като Нидерландия!“

Според експерта на ИТН, България продължава да не обяснява както трябва усилията, които полага за опазването на границата и жертвите сред полицаите.

Той обясни още, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, е служба с огромна база данни и оставянето на България извън Шенген, ограничава нейното действие върху територията на страната само в размер на логистична помощ и информация, а не като в Гърция – с операции и патрули.

Относно чуждия репортаж, който се появи в деня на гласуването, с насилие по границата ни срещу група бежанци, Гърдев коментира, че има някакво странно съгласуване, защото видеото излиза в деня, в който трябва да се вземе решение. „Този репортаж е направен с така наречения „емоционален грим“. На кадрите, зад границата ни се вижда и автомобил на Фронтекс. Ако имало такъв случай, защо е нямало сигнал още тогава?“, запита риторично Гърдев.

Според Димитър Гърдев, България трябва да работи за членството си в Шенген не както досега само с ЕК и ЕП, а и конкретно с държавите, които имат забележки, за да се види основателни ли са аргументите им и има ли двойни стандарти.

„И в оставащия период до новата процедура за приемане, България да поиска точна времева рамка и точни и ясни параметри за изпълнение“.

Сподели: