Димитър Гърдев, ИТН: Трябва ясно да посочим на РСМ, че ветото ще бъде използвано, ако те нарушават споразуменията

Димитър Гърдев, ИТН: Трябва ясно да посочим на РСМ, че ветото ще бъде използвано, ако те нарушават споразуменията

„Това, което можем направим е ясно да посочим, че България е единна държава. Както и че механизмът за вето ще бъде използван категорично по всеки един повод, в който Скопие си позволи да наруши споразуменията ни“.
Това заяви пред БНТ международният секретар на „Има Такъв Народ“ – дипломатът Димитър Гърдев.

Той поясни, че сякаш македонците все още не разбират, че са поставени в условия в „политикъл бенч марк“, тоест те имат политичеки предварително условие – да приемат българите в конституцията си.
„Не трябва България да има подобно разминаване в политиката си спрямо РСМ, както при кабинета Петков. Не трябва да има никакви тайни срещи и неща, защото отсреща стоят и дебнат за точно такъв разнобой във вътрешната ни политика. И така те си мислят, че има с кого да се договорят зад гърба на правителството. Не трябва да има тайна дипломация“.

Дипломатът бе категоричен, че на тези двойни позиции се дължи бруталната антибългарска агресия, както и последните събития с нападнатия секретар на клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид.
„Трябва да поставяме въпроса и проблемите ни на всякакви нива, включително и на срещите в НАТО, защото и РСМ е част от НАТО“.


Той подчерта, че трябва българският избирател да знае много ясно какви партии и хора ще вкара в парламента, защото това нещо пряко ни касае. „„Има такъв народ“ бе твърдо против подхода на тайни действия, който вършеше правителството на Петков“.

Относно войната в Украйна, международният експерт заяви, че
и двете страни ще търсят победа на бойното поле през тази година. „Изборите за президент в Русия са догодина. Загуба или победа на полето на войната, дори локална, може да повлияе силно на избора на президент“.


Той поясни, че газовите хранилища са били запълнени през изминалата година, и затова тази зима сме били обезпечени, дори и с руски газ.
„Но тази година ще е като маркер и лакмус, защото ще видим пълното изключване на руските газови продукти от Европа, заради двустранните санкции“.

Относно военната помощ за Украйна, Гърдев заяви, че позицията на ИТН и лидерът Слави Трифонов е била ясна. „Помощ трябваше да се даде. Друг е въпросът, че трябваше да се случи открито, а не зад гърба на гражданите“.

Относно опасенията дали не ставаме страна намесена в конфликта, Гърдев поясни, че юридически България не губи статут на неутрална страна, защото чисто формално Украйна и Русия не са в статут на война. „Затова хората трябва да са спокойни, че не сме въвлечени във войната. Друг е въпросът, че не трябва да се водят такива действия, като изпращането на оръжия, зад гърба на обществото“.

Сподели: