Димитър Гърдев от „Има такъв народ“ за предизвикателствата пред външната ни политика

Димитър Гърдев от „Има такъв народ“ за предизвикателствата пред външната ни политика


В предаването Денят ON AIR Димитър Гърдев, кандидат за народен представител от „Има такъв народ“ сподели експертизата си по въпроси свързани с кризите, пред които е изправена страната ни.
В разговора първо бе засегната темата за мигрантската вълна, която според Гърдев ще бъде дълга, защото е трудна за управление. „Незаконните мигранти са хора, които от една страна са поставени в условия на шантаж от каналджиите, а от друга нямат никакви условия, включително медицински и стават преносители на болести. Пример за това са наскоро заловните в България 60 човека, голяма част от които са били с Ковид“.
Според кандидата за депутат от „Има такъв народ“, който бе и председател на комисията по външна политика в 46-то народно събрание, няма държава, която да има ресурса да се справи сама с мигрантската криза и е необходимо общо европейско решение.
„Ограждения по границите на съюза, техническите средства, камери за видеонаблюдение – това са част от необходимите елементи, за справяне както с мигрантите, така и с корупцията по границите. И не на последно място – екипи за подпомагане на държавите, в които има приливна емигрантска вълна“ – допълни Гърдев.
Изключително важно според експерта от „Има такъв народ“ е България да подпише ново споразумение с Турция, тъй като сегашното изтича в края на тази година. Важно е да разполагаме с това споразумение и да го ползваме като механизъм.

Другите предизвикателствата пред външната ни политика според Димитър Гърдев са Черноморска криза, резултат от конфликта между Украйна и Русия, Западните Балкани и ескалиращото напрежението между Косово и Сърбия и накрая, но не на последно място Северна Македония.
В разрез с европейските ценности, Република Северна Македония е единствената държава в света, в която българите са дискриминирани.
„Имаме 120 000 сънародници с български паспорт, за които условието да получат държавна работа, е да се откажат от гражданството си. В същото време ако си сърбин, албанец, турчин или с друго гражданство, това не е проблем“.
Между България и Република Северна Македония има договор, на който двете държави са сложили доброволно подписите си и той трябва да се спазва, защото самите македонци осъзнават, че националистичната риторика ще забави процесите по интеграция им.

На финала на разговора в студиото на Bulgaria ON AIR, Димитър Гърдев сподели, че Европа минава през период на преход и трансформации. „Конференцията за Европа – това е механизъм, който следващата година трябва да излезе с решение какъв ще бъде Европейския съюз“.

Сподели: