Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова: Все още имаме много българи, в чийто живот можем да направим промяна

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова: Все още имаме много българи, в чийто живот можем да направим промяна

Това сподели Велислава Петрова – заместник-министър на външните работи на Република България в разговор с Лора Крумова в предаването на „На фокус“ по Нова телевизия.

Глобалната външната политика, членството на страната ни в различни международни организации, партньорствата на България със страни от Африка – тема, която е поставена на преден план от ЕС, са само част от ресорите на заместник-министър Петрова в Министерството на външните работи.

Преминаването на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерство на външните работи, също е сред краткосточните приоритети в работата на г-жа Петрова и е много важна част от общата политика на страната ни, насочена към българите в чужбина.

Заместник-министър Петрова сподели, че след административния процес по преминаването, ще се направи нова структура, чиято цел ще е да интегрира агенцията в самата структура на министерството и тя да заработи с консулствата и дипломатическите ни представителства зад граница.

„Издаването на  удостоверения за произход е било само част от административната работа на тази агенция. Искаме да променим нейния имидж и да я превърнем в звено, което да е по-близо до българите в чужбина, като ги разглежда не като хомогенна група, а като общества с различни видове интереси“.

Като пример, заместник-министър Петрова сподели възможността българите от историческите диаспори да получат по-лесен начин да влязат и да работят в България. Това е и желание на браншовите организации, които споделят своите все по-големи проблеми при намирането на служители в различни сектори на бизнеса.   

„Даваме им възможност от една страна за трудова заетост, а от друга, това е начин да бъдат ангажирани с живота в България и да бъде провокиран интереса им към връщане в страната“.

„Държавната агенция за българите в чужбина не е достигала до хората, защото не е имала представителство в чужбина. Използвайки огромния дипломатически потенциал на Министерството на външните работи, ние можем да стигнем до хората и да развиваме дейности, които не са се случвали до момента“ – допълни още заместник-министър Петрова.

Самата тя сподели, че е от хората, които са успели да бъдат привлечени в България, и че е време да се помисли за българите в чужбина и за възможността те да се завърнат.

„Все още имаме много българи, в чийто живот можем да направим промяна и когато ни се даде такава възможност, трябва да се отнесем отговорно и да направим всичко, което зависи от нас“.

В разговора с Лора Крумова, заместник-министър Велислава Петрова коментира и горещите теми от деня.

По официална информация още седем български граждани към момента са в неизвестност след пожара на ферибота в Йонийско море.

Петрова изрази задоволството си от добрата работа по случая на звената в Министерството на външните работи, които са реагирали много бързо, както и от координацията с Министерство на вътрешните работи.

Тя отрече тиражираната днес в арабски сайтове новина, че има българин – представител на ООН, който е отвлечен от Ал-Кайда в Йемен. Министерство на външните работи е осъщестило контакт с дипломатическите ни представителста на място, които от своя страна са се свързали с представители на ООН. Те са отрекли информацията, че има български гражданин в групата отвлечени в Йемен.

По горещата тема за конфликта между Русия и Украйна, заместник-министър Петрова каза, че е важно да успеем да се откъснем от процеса на дезинформация, който може да обърка и ескалира обстановката. „България има позиция в унисон с нашите съюзници от НАТО и тя е за деескалация и намиране на дипломатическо решение“.

България има готовност да окаже необходимата подкрепа и възможност да бъдат евакуирани българите от конфликтните зони. Към момента има шест български граждани, които са заявили желание да бъдат евакуирани при евентуално ескалиране на ситуацията.

„На ниво военни действия, нашите действия и тези на целия ЕС и НАТО, са да се действа като един глас, отговорът да е добре координиран и България да участва като част от цялостните формати на НАТО и ЕС“.

Сподели: