Златомира Мострова е бургазлийката, която разби бастиона на БСП в Ямбол

Златомира Мострова е бургазлийката, която разби бастиона на БСП в Ямбол

Златомира Мострова е юрист по образование, народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание, член в двете народни събрания на комисията по правни въпроси, комисията по земеделие и заместник-председател на комисията по транспорт и съобщения.

Като водач на листата на „Има такъв народ“ – Ямбол , „разби бастиона“ на БСП в Ямбол, като им отне депутатско място.

Предлагаме ви интервюто на Златомира Мострова за Gramofona.com:

– Златомира Карагеоргиева, има ли вероятност скоро да се окичиш с титлата за най-многократно избираният депутат у нас? Само за година това ще бъдат третите избори за Народно събрание, в които ще участваш?

Всички кандидати за народни представители в последната година са участници в този динамичен процес. Политическото говорене и практиката са две различни неща. „Има такъв народ“ е политически проект с кауза, кауза на два милиона и половина българи, които са поискали едни неща от държавата и тя така и не ги е направила.Така че, в този смисъл, това което се случва е логично.

– Каква е формулата за успех на изборите?

Това, което си направил преди изборите е формулата на успех на изборите. Като цяло не мисля, че има формула, по-скоро и това което си направил по време на мандата на едно действащо Народно събрание, макар и с кратък живот. В този смисъл важно е как ще бъдат направени законите, как ще работят после те и как ще се отразят на живота на българите. Необходимо е законите да са качествени, правенето на закони да се забави, както каза и Ива Митева.

– Нека да разкажем малко повече за теб като човек! Ти си създател на първия информационен сайт в Бургаска област. Участваш в създаването на Частна гимназия в Бургас. Работила си като юрисконсулт за различни държавни учреждения и като авокат за частни клиенти. Изброявам всичко това, за да разбера от теб каква е връзката между частния инвеститор и държавната служба, защото ти лично си се сблъскала и с двете?

Никога не съм предполагала, че от една авантюра ще се създаде успешен информационен сайт. Тогава знаеш бяхме „пионери“, ентусиасти и Бургасинфо събра много положителни коментари и беше посрещнат сред гилдията, като свободна територия на словото. И до днес е така при мен, емоционален човек съм, много от инициативите в които се включвам или участвам в създаването им са плод на лична емоция и предизвикателство. Много харесвам работата си днес с екипа на Местна инициативна рибарска група „Несебър-Месемврия“, но не бих се отказала и от нови възможности, ако такива се появят.

–  Вече споменах, че това ще е третото ти явяване на изборите за народен представител. „Мръсна работа“ ли е политиката, както всички казват?

Получаваме в последните 15 години все повече доказателтва, че политика и морал очевидно са несъвместими. Наблюдавали сме го безброй пъти. Независимо от това, колко силно е желанието да се живее в реално действаща демокрация и да се действа етично, общата представа на хората е, че политиката води до липса на морал, алчност за власт и безскрупулност. Но аз лично искам да вярвам в нещо, което олицетворява ценности като човечност, морал в политиката, реално действаща и живяна демокрация, без да се всява страх и това е обратната страна на политиката-„мръсна работа“.

– Защо ИТН не успя да състави правителство?

Нека се придържаме към фактите. От създаването на политическия проект “Има такъв народ”, беше заявено, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да бъде направена. Така че подобна коалиция в последното Народно събрание беше невъзможна. Невъзможна е и в следващото Народно събрание и това отново е последователна и отдавна заявена позиция. Правителство можеше да има с подкрепата на “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. “Има такъв народ” беше готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност. Но беше заявено от “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”, че няма да подкрепят наш кабинет.

“Има такъв народ” имаше 65 депутати, останалите партии – 175. Можеха да направят най-различни коалиции и на два пъти, според конституцията, да сформират правителство.

–  Какви са твоите прогнози за тези избори?

Толкова много хора и институции работят на терена на прогнозите и това ме кара се въздържа в тази посока. През последната година голяма част от изборните прогнози се разминават с изборните резултати. И сега ще бъде така, но по-важно е изборните прогнози и резултати да доведат до едно – стабилно мнозинство и устойчиво управление.

Сподели: