Златомира Мострова, ИТН-Ямбол: Плащането по 60 лв. на застъпник е прикриване на купен вот

Златомира Мострова, ИТН-Ямбол: Плащането по 60 лв. на застъпник е прикриване на купен вот

Водачът на листата на ПП „Има такъв народ” в Ямбол Златомира Мострова разкритикува практиката да се заплаща възнаграждение на лицата, участващи в изборния ден като застъпници. Според Мострова, това е чиста проба легално купуване на гласове.

Ето и цялата позиция:

По време на тридневната ни приемна в Ямбол, най-често поставените въпроси от хората бяха свързани със зеления сертификат и недомислиците около него, създадени от правителството, нежеланието на гражданите да се ваксинират, протеста срещу задължителната имунизация, както и честността на изборния процес. Постъпиха доста сигнали  и въпроси около „легалното“ купуване на гласове, прикрито зад заплащането на застъпници на определени политически партии в града и осигуряване на пари за храна.

В тази връзка от „Има такъв народ“ сме длъжни да заявим следното: Застъпникът подпомага кандидатите от кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети и представлява техните интереси пред държавните и местните органи, обществените организации и избирателните комисии. Застъпникът би трябвало да споделя ценностите, платформите, програмите на тези, за които се застъпва. Монетизирането на това взаимоотношение поражда съмнения относно независимостта на застъпника като гражданин-гласоподавател. 

Позицията ни като представители на „Има такъв народ“ е, че финансовото възнаграждение в тези случаи е завоалиран купен вот, който отнема правото, гарантирано от Конституцията ни, на свобода на избора. Определени политически партии и коалиции с очевидна финансова възможност използват мълчанието на закона – Изборния кодекс и решенията на Централната избирателна комисия, при уреждането на статута на застъпника и „купуват“ застъпници. Цената е 60 лв. за хонорар и 5 лв. за храна.

Като кандидати на Политическа партия „Има такъв народ“ категорично се противопоставяме на тази практика. Призоваваме и кандидатите на останалите участващи в изборите партии, коалиции и инициативни комитети да водят достойна кампания, а не с монетизирането ѝ в нормативните пролуки.

Сподели: