Ивайло Вълчев: Има внушения, че Президентската република би сложила край на парламентаризма. Напротив!

Ивайло Вълчев: Има внушения, че Президентската република би сложила край на парламентаризма. Напротив!

Президентска република е по-общ термин, и не е най-точно описващият по същество. Това, за което ние говорим, е по-скоро полупрезидентска република, а още по-ясно за обществото бихме могли да го формулираме като „президентско-парламентарен модел на управление“.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от 45-ото НС – Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

„Много хора си мислят, чули-недочули, разбрали-недоразбрали, че това ще е край на парламентаризма. Не, това няма да е край на парламентаризма по никакъв начин“.

Той поясни, че при такъв вид президентско-парламентарна форма на управление, парламентът може да контролира правителството през цялото време!
„Петата френска република доказва колко добре функционира такава, така наречена „полупрезидентската“ форма на управление“.

Според сценариста, формулировката на въпроса ще е много внимателна и прецизна, за да издържи пред Конституционния съд и да бъде от компетенцията на Обикновено НС, но да предизвика свикване на ВНС.

Относно промяната на изборния кодекс от Герб, ДПС и БСП, и връщането на хартиената бюлетина, Ивайло Вълчев подчерта, че ИТН са били тези, които въведоха машинния вот.
„Ние искаме да се гласува с машини, да се гласува по интернет, искаме да се гласува от разстояние, искаме да се направи всичко възможно хората да изразяват политическата си воля, без да чакат по опашки“.

Вълчев посочи още, че въпреки всичко, което се чу през последната седмица-две, ИТН продължават да вярват в машините. Не вярват обаче в операторите на машините и в „Информационно обслужване“.

„Имаме съмнения в машинния вот от 2 октомври, но нямаме конкретни доказателства. Рязката промяна в процентите в последния половин час на изборния ден е много съмнителна“.

Зам.-председателят на ИТН бе категоричен, че в структурите има хора, които са разпознаваеми по места и региони, много преди да я има партията.
„Тези личности са се ангажирали с различни местни каузи и те със сигурност ще намерят подкрепа сред хората“.

Той бе категоричен, хората все още имат доверие на ИТН, защото осъзнават нуждата в Системата да има някой, който не е роден и възпитан в нея, и който не следва нейните правила.
„Защото видяхме как в системата влизат нови политически партии с амбиции за промяна, но твърде бързо се научават да бъдат като останалите и започват да играят тяхната игра“.

Сподели: