Ивайло Вълчев пред „Bulgaria ON AIR”: “За мен чистият морал продължава да бъде важен”

Ивайло Вълчев пред „Bulgaria ON AIR”: “За мен чистият морал продължава да бъде важен”

Това заяви в предаването Денят ON AIR заместник председателят на ПП „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев в коментар по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

„Това е въпрос на морал и отговорът трябва да дойде от конкретния човек. Именно законът и спазването му са причината ние от „Има такъв народ“ да не поканим блестящи експерти, които имаме, защото живеят в чужбина и имат двойно гражданство“ – допълни Вълчев.

Ако Конституционният съд  установи двойното гражданство на Кирил Петров, от „Има такъв народ“ не са склонни да пренесат личната отговорност на един човек към цяла партия и не биха го направили, както към политически опоненти, така и към евентуални партньори. Вълчев допълни, че от „Продължаваме промяната“ изповядват идеи близки до техните и имат общи принципи,  въпреки че не са видели все още тяхна програма.

В отговор на въпроса на водещата Ганиела Ангелова какви са условия на ПП „Има такъв народ“,  за да участва в коалиция, Ивайло Вълчев потвърди казаното и от лидера на партията Слави Трифонов само преди два дни, че това е електронното дистанционно гласуване.

„Всеки българин по света трябва да може да гласува и да го прави лесно и без да бъде ограничаван. Няма как в 21-ва година на 21-ви век да използваме хартиени бюлетини и да мерим с пръчица къде да сложим хикса и да задраскаме и ще се радваме да има хора от другите политическите сили, които да разсъждават като нас“.

Ивайло Вълчев потвърди, че „Има такъв народ“ няма да влязат в бъдещи коалиционни разговори с партиите-архитекти на порочната политическа система в последните години, каквото са ГЕРБ и ДПС, защото принципите на неговата партия кореспондират с идеята за изграждане на нова система в интерес на хората, а не с обслужването на частни интереси.

В същото време заместник председателят на „Има такъв народ“ сподели, че са били изненадани от БСП, които имали готовност да отстъпят от собствени принципи в името на кооперативността и това може да е основа, върху която да се стъпи в едни бъдещи преговори.

Ивайло Вълчев заяви и подкрепата на партията си за Румен Радев в президентската надпревара заради работата, която върши и защото в негово лице виждат човек, който във важен момент е взел важните решения. „Но това, че го подкрепяме, не означава, че ще си затваряме очите“ – допълни Вълчев.

От „Има такъв народ“ не са притеснени от социологическите проучвания  – наясно са, че неуспеха при съставянето на правителство в 46-то НС не по тяхна вина, е разочаровало някои хора, но в същото време зад тях остават тези, които подкрепят точно това, че на са партия, която работи с уговорки и намигвания.

„Продължаваме с цялата си наивност на нови в политиката хора да вярваме, че няма нужда от сложни игри и конструкции, за да убедиш хората в правотата си“.

В партията са отчели грешките си в 45-я и 46-я парламент, а най-голямата е, че като млада и неопитна в задкулисните политически игри, са се предоверили. „Ще бъдем отворени за чужди мнения и ще водим диалози. Компромис не е да се откажеш от това, което искаш. Ще потърсим диалог, гледайки се в очите с тези, с които разговаряме, за да съставим правителство, защото съзнаваме, че след три избора в рамките на една година хората ще са отегчени, изморени и гневни“ – допълни Ивайло Вълчев.

Трифонов няма да води листи на „Има такъв народ“, но той продължава да взема ежедневно участие във всичко, което се случва в партията.

„Един образ няма нужда да бъде експлоатиран постоянно, защото силата на посланията се губи“ – това каза на финала на разговора в студиото на Денят ON AIR заместник председателят на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев.

Сподели: