Ивайло Вълчев: Системата трябва да се промени законно отвътре, а не с революция, в която „партизаните излизат от гората”!

Ивайло Вълчев: Системата трябва да се промени законно отвътре, а не с революция, в която „партизаните излизат от гората”!

С моите колеги сме една група хора, които сме заедно от почти 30 години. Имаме еднаква ценностна система, еднаква кодировка, виждаме важните работи по един начин. Това заяви зам.-председателят на ПП „Има такъв народ“ и народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание – сценаристът Ивайло Вълчев, при гостуването си в “Комеди Клуб Подкаст” с водещ Иван Кирков.

Сценаристът политик посочи още, че с колегите му не са имали идея да влизат в политиката по този начин. „Системата обаче е така конструирана, че за да я промениш, трябва да влезеш вътре в нея. Ако искаш, разбира се, да спазиш правилата. А ние винаги сме държали да се спазват правилата! Да се спазват такива каквито са в момента!“ Ако могат да се променят тези правила – трябва да се променят по законен начин, а не като някаква революция, в която партизаните „на 9-ти септември“ излизат от гората, образно се изрази Вълчев.

Той подчерта, че след Референдума екипът на Слави са разбрали, че Системата е така коструирана, така се е окопала, че гласовете на 1/3 от нацията, с техните желания, са се ударили в една „стена“. „Разбрахме, че тези гласове не означават нищо за политиците! А зад тази стена стоят едни самодоволни чичковци със спокойни усмивки, които заявяват, че така било в политиката…“

Зам.-председателят на ИТН припомни, че в работата на екипа им никога не е имало само музика или само шоу. „В течение на годините с предаванията, които сме правили, ние сме заставали зад много важни и емблематични каузи. Тогава пътувахме много и навсякъде към нас са се обръщали различни хора за техните проблеми.“ Той разказа как хората, вместо да се обръщат към местната им власт и към кметовете им, са се оплаквали на техния екип, което не би трябвало да се случва в нормална държава. „И тези граждани обикновено ни казваха: „Вие сте хората!“, защото другите, които трябва да носят отговорност и да дават решения – просто не стават!“

И така – в най-добрия смисъл на думата – бяхме накарани от хората да влезем в политиката, а не че ние сме искали да ставаме такива, поясни Ивайло Вълчев.

Авторът-поет сподели, че след като си заемал една позиция, натрупал си едно доверие, идва моментът, в който трябва да вземеш решение и понесеш отговорност. „Затова казвам, че сме Извънсистемна партия. Защото обикновено, в нормалната политическа система, една партия се създава от един тесен кръг хора с еднакви идеи, които започват да търсят как да ги популяризират, как да привличат сподвижници. При нас обаче беше обратното – не ние направихме нещо, към което да караме хората да идват. А хората, с техните си неща и проблеми, ни накараха да сторим нещо, което да направи така, че техният глас да започне да се чува!“, посочи Ивайло Вълчев и пак подчерта, че Референдумът е бил онази повратна точка, в която екипът е разбрал, че няма как да стане иначе.

„Аз се радвам на хората, които продължават да стоят зад нас, защото сме точно такива – каквито сме! Знам разбира се, че има и хора, които са се разочаровали, че ние (влизайки в Народното събрание) не сме станали като онези стари политици и че не сме заиграли тяхната игра.“ Ивайло Вълчев беше категоричен, че ако ИТН се бяха включили в Играта на Статуквото, която се е играла години преди това, сега щеше да има правителство, защото всички са щели да се споразумеят на четири очи и всеки да е получил по нещо си, договорено тайно между партиите.

„Едно от обвиненията към нас беше, че ние, бидейки последователни, сме били неопитни политици! Защо?“, възкликна сценаристът-водещ и обясни как един от старите „опитни“ политици е казал следното: „Мога да нагласям принципите си в съответствие с моментните си желания!“.
„Ами, ние пък от „Има такъв народ“ не можем да си нагласяме така принципите!“, бе категоричен Ивайло Вълчев.

Сподели: