Иван Хиновски в откровен разговор за енергетиката на думите и душата с Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Александър Вълчев по 7/8 ТВ

Иван Хиновски в откровен разговор за енергетиката на думите и душата с Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Александър Вълчев по 7/8 ТВ


Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Александър Вълчев представиха в нетрадиционно интервю в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 ТВ енергийния експерт от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.
Хиновски е заемал редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект” (1998-2001), изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”(1999-2001)
Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като „Уестнгхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс” и ЕБВР.
Има над 40 години професионален опит в управлението на проекти в енергетиката.
Роденият в Луковит енергетик, започва обаче кариерата си по пътя на културата с композиции и музика. От 6 годишен до завършване на гимназията свири на цигулка. По това време град Луковит е интересно музикално средище с културна интелигенция – в него са родени Иван Вълев, ръководител на Северняшкия ансамбъл, най -добрият учител по солфеж Иван Генчев, има и самодейна оперета, на чийто оркестър самият Хиновски, който свири на цигулка е бил концерт майстор.
Председателят на енергийната комисия в 46-я парламент е приет в музикалната гимназия в Плевен, но се отказва заради коментар на негови приятели: „Ванчо, целият свят учи химия, физика, а ти ще учиш музика. Ще заприличаш на Шуберт с очилцата..“ – това преобръща светогледа на Хиновски и той записва ядрена енергетика.
След музиката и композираните маршове и сюити, Хиновски се обръща и към поезията. Първата му поема е написана под влияние на емоциите по време на срещата на випуска му за 40 годишнината от завършването на гимназията в „Пещерния дом“ в Карлуково:
„Намираме това, което днес ни липсва,
открадната любов и първи ласки,
и не че днес не можем да си купим,
но те ще бъдат чужди и бездушни.“
„Когато човек обеднява на емоции, има нужда от страст, която да изписва в стих“ – това споделя Хиновски, който е поет, но и писател. Той е автор на книгата „Сътрудникът на българското научно-техническо разузнаване на България“, която представи преди няколко месеца, член е и на асоциацията на българските разузнавачи.
„Думата повече боли, но токът убива“ – това сподели още експертът от „Има такъв народ“ в разговора със сценаристите и добави, че „хората са енергийна система – само думите, поезията и хубавите текстове могат да вдигнат един човек“.
„В наши дни няма лидери, няма апостоли, няма кой и какво да ни накара да тръгнем в една посока, а ток протича там, където има голям потенциал“.
На въпроса какви са най-новите неща в енергетиката, Хиновски сподели, че човечеството отива към зелената енергия. На среща при президента, политическа партия „Има такъв народ“ е лобирала на ядрената енергия. „Без ядрена енергия нашата система ще се срине, но ние сме за нови ядрени мощности в Козлодуй, който може да се доусъвършенства по-бързо и с по-малко разходи в посока модерни управленски системи“.
В коментар за предизборните твърдения от други политически формации за възможен мораториум на тока и газа, енергийният експерт от „Има такъв народ“ каза, че „ние работим в отворен пазар и по този начин ще изпаднем в изолация от Европейската комисия. Това твърдение има една единствена цел и тя е популистка. „Ние от „Има такъв народ“ имаме предложения за промени в нормативната база и в законите. Цените на електроенергията и газа трябва да се вкарат в нормални рамки и да не се спекулира с тях. Трябва да се сложи таван на квотите за закупуване на електроенергията и ние сме за това АЕЦ Козлодуй да продава само на български търговци“.
Според Хиновски Белене е перфектна площадка за водород и ако България обяви конкурс, ще се появят световни инвеститори, а водородът за енергийно оползотворяване ще стане силно ефективен след 15 години.
„Иновациите са много важни и когато те навлязат ще сме конкурентно способни“ – около това се обединиха в края на разговора водещите на „Шоуто на сценаристите“ и техният гост, но финалната точка бе сложена с връщане към поезията и с житейски извод на Иван Хиновски в навечерието а неговата 70 годишнина:
„Големите момчета знаят, че трябва да се мисли и за приземяването след даденото им от Господ време във въздуха“.

Сподели: