Иван Хиновски: ПП „Има такъв народ“ е изпратила писмо до служебното правителство с недоволство от европейската енергийна политика

Иван Хиновски: ПП „Има такъв народ“ е изпратила писмо до служебното правителство с недоволство от европейската енергийна политика

ПП „Има такъв народ“ е изпратила писмо до служебното правителство с недоволство от европейската енергийна политика. Това сподели по Българската национална телевизия в предаването „Още от деня“ Иван Хиновски – председател на енергийната комисия в 46-я парламент.
„Недопустимо е Европа да гледа как индустрията се огъва под натиска на кризата и да не предлага компенсаторни схеми. Необходимо е съставяне на буферен фонд от природен газ и временно суспендиране на цените на емисиите“ – допълни Хиновски.
Причината за високата цена на газа е, че 80% от потреблението му в Европа се доставя от хранилища, където цената е по-висока, защото няма създаден буфер.
Потребителите в България в момента плащат заради грешната формула на договора между страната ни и Газпром от май миналата година. „Този тип договори са изгодни за страни с големи газови хранилища, които регулират цената, търсенето и потреблението през годината“- коментира Хиновски и продължи: „Сбъркахме с формулата и сега плащаме. Трябва да се върнем към стария тип дългосрочен договор на тръбен газ, което може да успокои пазара и да допринесе за успокоение на цените на газа“ – това коментира Хиновски, а на въпроса дали от Газпром са готови да води преговори за промяна на споразумението при искане от българска страна, той сподели, че „този тип договор е изгоден както и за тях, така и за нас, защото дава дългосрочна прогноза за цена, която не може да се променя динамично“.
Енергийният експерт от „ Има такъв народ“ сподели още, че в партията му са съставили списък от редица проекто промени в законодателството и в наредбите за търговия на борсата с електрическа енергия, които ще успокоят пазара, но без работещ парламент, в момента почти няма механизми, с които да се въздейства.
В момента електроразпределителните дружества трупат огромни загуби. С 80 милиона лева са се завишили мрежовите им разходи. Тези разходи ще калкулират в сметките на гражданите, и ако не се вземат спешни мерки, от 1 юли следващата година увеличението на цените на електроенергията за битови нужди ще е над 20%.
„На страната ни й е необходима енергийна стратегия с ясно разписана пътна карта и ще е огромен успех, ако България успее да изгради нови мощности и по нов начин енергетиката си до 2035 година“ – каза на финала на разговора Иван Хиновски.

Сподели: