Ива Митева в Сутрешния блок на БТВ: „г-н Слави Трифонов не е кандидат депутат, защото иска депутатите да бъдат експерти, именно затова ние сме по телевизията, за да водим експертен разговор, не политически.“

Ива Митева в Сутрешния блок на БТВ: „г-н Слави Трифонов не е кандидат депутат, защото иска депутатите да бъдат експерти, именно затова ние сме по телевизията, за да водим експертен разговор, не политически.“

Експертът от гражданската квота на ПП „ИТН“ и председател на 45-то и 46-то НС Ива Митева изказа позицията относно машините за гласуване, че всичко е много объркващо от това, което чува от частната фирма Сиела Норма, но тъй като ЦИК е независим държавен орган вярва, че всичко ще бъде наред.

„Опасения от вота с машините нямам, зашото удостворевяването на софтуера беше направено и участваха представителите на партиите, както и на ЦИК. Сертификатът за сигурност, с който се подписва софтуера вече е в ЦИК, а до скоро ключът се държеше в една частна фирма Сиела Норма и нямаше такива притеснения. Сега, когато е в държавата още повече не виждам такива. Държавата ще проведе честен и прозрачен избор. Машините работят коректно.“

На въпросът защо ИТН са поискали преброяване на разписките, г-жа Митева ясно заяви, че наш представител в ЦИК го е заявил, но ЦИК е независим орган и всеки може да има глас, но този глас не представлява партията, никой не влияе на този глас и това не е нейно искане.

Най-притеснителният факт цитира Митева, е писмото на ДАНС към ЦИК, което е в ръцете на една политическа партия – ГЕРБ. Никой друг не знае как и защо е станало достаяние на тази партия. Затова в следващия парламент кандидат депутатът Митева ще иска изцяло деполитизирана ЦИК.

Относно сривът на ИТН от социологията Ива Митева беше категорична, че не вярва на това, което се излъчва, защото всеки ден е сред хората и вижда ситуацията в сравнение с другите политически партии. Колко хора се събират при тях, какви кампании водят, и какви действия се извършват на терен, как се отнасят към тях случайните граждани и т.н.

Затова, че несъставянето на правителство първоначално разочарова много последователи на партията, тя сподели, че в последващи пояснения всички разбраха каква е истината. Но в тогавашния момент нямаше гласност на така създалата се ситуация и го отчитат като една от грешките си.

За следващият парламент юристът на ИТН вярва, че ще бъдат по-смирени, по-диалогични, по-уважително отношение към гласовете на народа.

„г-н Слави Трифонов показа едно по-различно поведение, но знае какво прави и носи отговорност за всичко. Не е кандидат депутат, защото иска депутати да бъдат експерти, именно затова ние сме по телевизията, за да водим експертен разговор, не политически.“

Но утре на 7/8 TВ ще бъдем заедно с него на екран. Гледайте ни!

Сподели: