Ива Митева: Идеята за референдум за президентска република е естествено продължение на всичко, което прави ИТН

Ива Митева: Идеята за референдум за президентска република е естествено продължение на всичко, което прави ИТН

Ако искаме промяна, трябва да спрем да вярваме, че ще стане без промяна на политическата система. Сега има криза на политическия елит, на политическата система и на доверието. Идеята за референдум за президентска република е естествено продължение на всичко, което прави ИТН.
Това каза пред БТВ юридическият експерт и депутат в последните 3 парламента – Ива Митева от „Има такъв народ“.

Митева даде пример с Полша, която е полупрезидентска република.
„Полската конституция е правена 8 годни, а българската – едва една година. Всички хубави неща от полската конституция са били обсъждани тогава и от нашите народни представители, и сме могли и ние да ги включим в нашата“.

Тя припомни и думите на Атанас Буров отпреди 80 години, че в България през 10 години животът рязко се обърква и настъпват кризи.
„Ето дори в последните 30 години имаме 3 големи кризи – през 2001, 2011, 2021г.“
Кризите, които са сега – и енергийна, и геополитическа, няма как да се решат, без да се реши политическата криза, бе категорична Ива Митева.
„Искаме един голям сериозен и открит дебат. Да започнем разговорите за формата на държавно управление“.

Председателят на 45-ото НС посочи още, че Слави Трифонов говори за президентска република като родово понятие, но по-конкретно има предвид полупрезидентска република. При нея се носи много повече лична отговорност отколко сега.
„Отговорността при управлението се носи от едно лице, а сега има колективна отговорност – както на Министерския съвет, така и на Народното събрание“.

Експертът поясни, че ако искаме да имаме истинско разделение на властите, тогава трябва НС (което е пряко избирано) и президентът (който е пряко избиран) да работят в симбиоза.
„НС ще се избира от народа, а президентът ще посочва премиера. Той на свой ред пък ще назначава своя кабинет, а после този кабинет ще поиска вот на доверие от Народното събрание. Така ще има ясно разграничение на властите, за разлика отсега. Сега уж имаме широко прокламирано разделение, което де факто не се вижда никъде“.

Ива Митева припомни още, че ИТН тръгна с референдум.
„Ние започнахме работа по Закона за референдумите, искаме и мажоритарен вот, а това е свързано с президентската република.
Трябваше обаче да изчакаме преброяването. То ще бъде обявено на 3 октомври, така че тогава ще седнем да очертаем изборните райони. Трябва да сме много прецизни за всеки район, защото всеки един глас е ценен! Ние имаме вече готов закон за мажоритарните избори, така че работата по тях последователно продължава“.

Тя уточни, че според чл.158 от Конституцията, промяната на формата на управление може да се направи само от Велико Народно събрание (ВНС).

„Затова ИТН решихме да попитаме хората – как искат да продължим напред и какви са им нагласите? Поради тежкият механизъм на ВНС, в миналото също е дебатирано, дали не трябва да се мине първо през референдум и после през ВНС“.

Сподели: