Ива Митева: Изборите ще бъдат честни и прозрачни, няма да се допусне манипулиране на резултата им

Ива Митева: Изборите ще бъдат честни и прозрачни, няма да се допусне манипулиране на резултата им

„Убедена съм, че изборите ще бъдат наистина честни и прозрачни, и няма да се допусне манипулиране на изборния резултат“. Това коментира пред граждани в столицата Ива Митева, председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание и кандидат за народен представител от „Има такъв народ“ в 24-ти МИР-София.
Митева отговори на въпрос, формулиран по повод на изразявани страхове от манипулация на вота с машинното гласуване. Според нея в момента се създава истерия около твърдението, че предстоящият вот няма да бъде честен и прозрачен.
Изборите за 45-ото и 46-ото НС показаха точно обратното, каза тя и добави, че решението на ЦИК за броене на 30 процента от контролните разписки е „балансирано“ на фона на „напрегната обстановка“.
Ива Митева отбеляза, че за първи път софтуерът, изходните кодове на машините, са в ЦИК, и открои като резонен въпроса защо след като те са собственост на държавата, се смята, че ще има проблеми, а преди, когато са били собственост на една частна фирма, – всичко е било нормално.
„Смятам, че има една истерия в посока създаване на „Костинброд“. Не смятам, че това ще се случи. Действията на ЦИК показват, че те са много отговорни, че са предприели всичко възможно“, каза Митева и допълни, че подобни твърдения за манипулация са пресилени. Митева настоя ЦИК да бъде оставена да си върши работата. По отношение на наличните допълнително /първоначално/ 228 машини, след което – още 150, Митева коментира, че „имало разминаване в говоренето на „Сиела Норма“.
„Веднъж беше казано, че те са за Албания и Грузия, вече се твърди, че са за гаранционната поддръжка на машините. Факт е, че те не са в протокола, не са в договора на ЦИК“, посочи Митева. Предприети са всички действия – машините са изолирани, не са смесени с другите, и няма никакъв проблем, заяви Митева.
„Смятам, че трябва да оставим ЦИК да работи и партиите да не се намесват в нейната работа. Това, което виждаме напоследък, е все повече намеса и опит за контролиране на ЦИК от политическите партии“, коментира Митева.
Тя открои и бъдещите действия на ИТН в следващия парламент. Сред тях визира решаването на проблема с цените на тока и преразглеждане на Закона за енергетиката, приемане на антикорупционно законодателство и съдебната реформа. „Всички тези теми ще бъдат поставени на масата. Ако всички партии не се обединим и не се отрезвим, ние няма да можем да постигнем нищо“, добави Митева.
В срещата с граждани участваха и експертите на ИТН Любомир Каримански – за сектор „Икономика и финанси“, Иван Хиновски – сектор „Енергетика“, проф. Николай Радулов – сектор „Сигурност“, Пламен Данаилов – сектор „Икономика и Финанси“, Теодора Пенева – сектор „Социална политика“, и Александър Рашев – сектор „Правосъдие“.

Сподели: