Ива Митева (Има Такъв Народ): Продължаваме да сме непримирими към лъжата, искаме да привнесем това и в следващия парламент

Ива Митева (Има Такъв Народ): Продължаваме да сме непримирими към лъжата, искаме да привнесем това и в следващия парламент

„Продължаваме да сме непримирими към лъжата и искаме да привнесем това и в следващия парламент. За съжаление лъжата се превърна в мяра и се приема за факт, а в българския парламент трябва да имаш много трикове и маски в торбата“ – каза Ива Митева в предаването „Лице в лице“ – и добави, че ИТН винаги са били надежден партньор с предвидими действия, който не е излъгал никого.
„Няма случай, в който да сме обещали нещо на българските гражданите и да не сме го изпълнили, и това, което прави ИТН е пример за това как трябва да се води политика“ – категорична беше Митева.

В разговора в студиото на бТВ, Ива Митева коментира и ситуацията след вота на недоверие на кабинета „Петков“:

„Аз бях една от малкото, които се бориха да има кабинет с третия мандат. ИТН бяхме склонни да подкрепим Асен Василев, но той отказа разговори с нас, а реши да купува депутати“, напомни Митева, а постъпката на отцепилите се от ИТН народни представители, тя определи като реакция на хора, които са жадни за власт. „Когато си в управлението и виждаш, че го изпускаш, това боли“ – допълни юридическият експерт на ИТН.

Ива Митева, която бе председател на 45-ия и 46-ия парламент, сподели, че в България има проблем с политическата система и с политическия ни елит, а предложението на ИТН за референдум и промени към даване на по-големи правомощия на президентската институция ще помогнат за по-добрия баланс между властите.

„ИТН предлага народът да реши конкретната формула. Според нас най-доброто е президентът да посочва министър-председателя, а той от своя страна, да определи кабинет, който да мине през вот на доверие в Народното събрание“.

Кандидат-депутатът от ИТН даде примери и коментира моделите, които са работещи в Полша и във Франция и уточни, че при тези начини на управление се търсят личности, а контролът е много по-добър.

За разлика от там, в последните години в България, вместо народът да контролира елитите, елитът контролира народа. Според експерта на ИТН, у нас Министерски съвет управлява Народното събрание и това е било видно, както в 47-ото НС, така и в последните 12 години.

„Нетърпимостта и омразата не ни доведоха до нищо добро“ – каза на финала на разговора Ива Митева и заяви, че след изборите самата тя ще е много по-консенсусна и по-компромисна, и че за да управляваш и да си себе си, трябва да си готов на компромиси.

„Когато на 2 октомври видим изборните резултати, трябва да седнем на масата и сериозно и отговорно да се съобразим с вота на хората. Трябва да си подадем ръка и да намерим политики, по които да работим, оценявайки решението на народа“ – категорична бе Ива Митева, която е водач на листите на ИТН в Русе и в 23 МИР – София.

Сподели: