Ива Митева от ИТН в Ямбол: Има забавяне в строителството на новата сграда за болницата

Ива Митева от ИТН в Ямбол: Има забавяне в строителството на новата сграда за болницата

„Тъжно е да видиш лечебно заведение в това състояние, потресаващо е 30 години след демокрацията да има такава порутена болница. И да няма елементарни условия, в които българските граждани да се лекуват“. Така председателят на последните два Парламента Ива Митева от ПП „Има такъв народ” коментира проблемът с ямболската областна болница. Тя, заедно с водача на листата в Ямбол Златомира Мострова и колегите им Филип Станев и Любомир Каримански направиха при посещението си в региона среща с ръководството на болницата и оглед на новостроящата се сграда за болничното заведение.

„Видяхме и болницата, която се строи повече от 40 години. Учудващо е защо юни месец не са преведени предвидените средства, в момента строителството е забавено, оказва се, че няма да може да завърши така, както е планирано – март месец  догодина, точно заради тези закъсняващи траншове, заяви Ива Митева. Тя посочи, че на много въпроси трябва да се дадат отговори, както от МЗ, така и от министъра на финансите. Според Митева най-страшното за нея и обидно за гражданите на Ямбол е, че областта има 4 депутатски мандата, като БСП и ГЕРБ винаги са имали народни представители, но за толкова години не е направено нищо и болницата е в окаяно състояние.

Митева разказа още, че са се срещнали с представител на строителната фирма, който е обяснил, че болницата няма как да бъде построена до март 2022 г. Може би до края на 2022 г. това ще се случи и то ако парите бъдат преведени. Фирмата е писала до управителя на лечебното заведение, от МЗ е искана допълнителна информация, но кога ще бъдат преведени парите е друг въпрос. Отделно се оказва, че няма предвидено финансиране за оборудване, затова трябва в бюджета за 2022 г. да бъдат планирани и тези средства, с което се ангажират и представителите на ПП „Има такъв народ”.

Водачът на ИТН в Ямбол Златомира Мострова отново потвърди позицията си, че изграждането на Новата болница е изключително важно за жителите на областта и е недопустимо довършването на обекта да се застрашава заради партийни интереси, каквито случаи има предостатъчно. Мострова допълни, че лично ще вземе отношение към проблема, като изпрати писма до министрите на здравеопазването и финансите с искане за незабавна реакция по създалата се ситуация.

Сподели: