Ива Митева от ИТН: Станахме потребители на стоки и услуги, а не на идеи

Ива Митева от ИТН: Станахме потребители на стоки и услуги, а не на идеи

„Станахме потребители на стоки и услуги, а не на идеи“ – това заяви Ива Митева от „Има такъв народ“ в предаването „Стълбището“ по Дарик радио и допълни, че ценностната система на българина много се е променила в последните години.
Според нея в основата на просперитета на всяка една държава е образованието и там трябва да се работи много. Развяването на неподплатени с нищо дипломи от международни университети няма да помогне за това.

Ива Митева сподели, че ИТН са радетели за това парите да следват ученика, и че пари трябва да се дават срещу някакъв резултат. Според нея образованието и самите деца са загубили много от последните две години на онлайн обучение. Докато другите страни са успели да се справят, при нас е липсвал двустранния процес, а причината е както в системата, така в и качеството на учебниците и програмите.

„В образованието се тръгна към промяна на базови правила без да се разговаря с академичната общност. Не ми хареса подходът на предните управляващи за прокарване на идеи през задния двор, като тази за окрупняването на университетите. Не може просто така един министър да променя нещо. Всички промени трябва да се правят с помощта на знаещите и можещите хора. Защо не се потърсиха експертите, поканен ли бе например в Министерството на образованието един Теодоси Теодосиев, който има страхотна практика и опит?“ – коментира Митева.

Експертът от ИТН сподели с тревога още от това, на което е станала свидетел и като член на Комисията по култура и медии в 47-то НС. Тя е била против Програмата „Стамболов“, която е предвиждала да се похарчат 6 милиона лева за 30 деца, които ще завършат в международни университети. Според Ива Митева тази програма е бела обидна за децата, които учат в български университети.

„Да не би нашите млади хора завършили в България да нямат добавена стойност и не са пълноценни?“ – коментира Митева и продължи по темата образование и култура като направи паралел между 1901г., когато сме имали закон за статута на артистите и правилник за управлението на Народния театър, а през 2022г. Министерство на културата е докарано до просешка тояга и не може да се направи регистър на свободните артисти.

В разговора си с Константин Вълков, Ива Митева цитира и Иван Вазов, който в далечната 1920г. казва, че хората на изкуството, културата и наукaта са мозъка и творческата мощ на България.
„В момента сме по-зле от тогава. Личностите във всяка една сфера трябва да бъдат намерени и помолени да участват във вземането нa решения“ – допълни още Митева.

А въпросът – дали е възможно образованието и културата да победят политическата глупост и как се ориентират хората за кого да гласуват, Ива Митева коментира така:

„Хората търсят личности, на които да вярват и да имат доверие. Не искат повече вождове и идоли. Искат експерти, които да знаят за какво влизат в управлението и професионалисти, които да започнат веднага да работят“ – това сподели като впечатления от срещите с избирателите Ива Митева, но добави със съжаление, че в последните парламенти с лекота се горят авторитети. Народните представители представят себе си и своите интереси, а хората с морал и знания много бързо напускат, защото съвестта им взема превес и се отказват.

Тя коментира и факта, че хората не гласуват, именно защото са ядосани и обезверени и защото няма баланс между тях и политическия елит, а това устройва политиците, които искат по-малко и по-малко грамотни хора, които да изразяват мнението си.

„Ще ми се хората да спрат да вярват на лъжите, а лъжите да имат краен предел“ – заяви водачът на листите на ИТН в Русе и в 23 Мир – София.

На финала на разговора с студиото на Дарик радио, Ива Митева беше категорична:

„Трябва да спрем да използваме мантри за съединението, а наистина да се обединим и да търсим мостове. Ако сме истински, не политици, а държавници, трябва да подходим отговорно, защото в момента повече от всякога ни е необходимо единство. Надявам се всички да подтиснат егото си и да се сформира редовен кабинет след изборите на 2-ри октомври, за да се мине поне през зимата, която за съжаление ще е много трудна“.

Ива Митева онагледи темата за обединението и със стих на унгарски поет от началото на миналия век:

„Хората са като числата.

Сами си се пресмятат,

сами са потънали в себе си,

всеки иска да е повече от другия и се повдига на квадрат.

Само, че е едно на квадрат, си е все едно.

Усилията свои напрегнете, съберете се и така ще нарастнете неимоверно“.

Сподели: