„Има такъв народ“: Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите. Червени линии няма да поставяме

„Има такъв народ“: Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите. Червени линии няма да поставяме

„Има такъв народ“ e готов да стане част от нов кабинет заедно с Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, стана ясно при консултациите провеждани от президента Румен Радев. Лидерите да отстъпят встрани, казаха още от ИТН и допълниха, че няма да настояват за премиер, ако президентът връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент на тях. Президента Радев се обърна към представителите на „Има такъв народ“ с думите: „Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство? Около какви приоритети вие виждате сформирането на ново правителство? Отворени ли сте за диалог? Към кои политически формации, при какви условия? Поддържате ли още червени линии по някои принципни положения? Имате ли имена в забранителен списък по отношение на едно ново управление? Как виждате развитието в тази ситуация, защото трябва да сме реалисти и Вие от вашия натрупан парламентарен опит да знаете, че в период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание за хората и политическата система“.
Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в отговор на казаното от президента Радев заяви: „Започнахте с това, че ние сме политическата сила, която напусна правителството и се стигна до ситуацията, която е. Само искам да отбележа, че точно Вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори всъщност наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме всички тук, пред вас, на консултативния съвет. Така че не бих казал, че ние сме напуснали правителството и сме довели ситуацията до сегашната, а по-скоро неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори доведе до тази ситуация“. Йорданов посочи като основна причина да се разпадне коалицията Кирил Петков и Асен Василев, като посочи, че политическите лидери е добре да отстъпят малко по-встрани.
„Отворени сме за разговори и ако възложите мандата на нас, това е ваше решение на коя партия – ние, надявам се и останалите три партии да подходим по един и същи начин, отворени за диалог с бившите си коалиционни партньори. Ние червени линии няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори, като казваме, че няма да говорим с тая партия или ще говорим само с депутатите, за което ще си спестя определението“, посочи пред Румен Радев председателя на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.
По повод въпроса на президента Радев дали ИТН ще настояват за министър-председател от тяхната партия, Йорданов посочи: „Нямаме претенции министър-председателят да бъде от нашата политическа сила. Бъдещите коалиционни партньори заедно трябва да стигнат до решение кой да е министър-председателят, така че да обедини поне тези четири партии, нямаме никакво твърдо условие да е на всяка цена от ИТН. … Никога не сме били с амбицията да тикаме някой отпред само защото е от ИТН. Никога не сме си позволявали това.”
След срещата, пред журналисти Ива Митева посочи: „Имаме надежда, че ще започнат да се водят разговори. Ние сме заявили открито, че сме диалогични, че ще разговаряме с всички, така че погледът ни в момента е насочен към президента. Ние от самото начало казваме, че е добре лидерите на партиите да отстъпят малко встрани. Червени линии няма да поставяме. Ние смятаме, че мандатът трябва да отиде там, където ще е най-големият обединител и ще е с най-голям шанс да състави правителство. Считаме, че на този етап е важно да има парламент, и то не за друго, а защото ситуацията в момента е такава, че трябва да има работещ парламент. Решение на президента е на кого ще даде мандата“

Сподели: