„Има такъв народ“ на консултациите в Президентството: Ще подходим отговорно и по закон

„Има такъв народ“ на консултациите в Президентството: Ще подходим отговорно и по закон

Толерантността в българската политика е много кратка, каза при встъпителните си думи по време на консултациите президентът Румен Радев пред представителите на „Има такъв народ“ – Ива Митева, Станислав Балабанов и Тошко Йорданов.

Ние сме тук заради уважението към независима институция, каквато е президентската, за разлика от други хора, които по-скоро са се устремили към еднолична власт, отколкото да спазват Конституцията и да уважават институцията, каза след срещата Станислав Балабанов.

Румен Радев отбеляза последователната политика на „Има такъв народ“ по отношение Северна Македония. Президентът подчерта, че са необходими време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи Планът за възстановяване и устойчивост.

Тошко Йорданов заяви, че за „Има такъв народ“ е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва наистина отговорно в такъв момент. „Нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Помним достатъчно добре, за да можем да правим сравнения с представители на Президентството преди и сега. Вашата роля е изключително важна и е прекрасно, че ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг“, обърна се Йорданов към президента Радев.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ призова Президентството да разсекретят документите от Консултативния съвет. „Онзи документ, който е при вас, за да се види кои политици лъжат. Лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика. На този Консултативен съвет не се казаха никакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи.“

След срещата при президента, в отговор на журналистически въпроси какво правителство би подкрепила ПП “Има такъв народ“, Тошко Йорданов отговори така: „Кабинет от професионалисти с ясна програма за година напред“. Той отново повтори условието – премиерът в оставка Кирил Петков да не участва в управлението, като уточни, че „би било добре“ и вицепремиерът Асен Василев да не е в него. „Те са политически лидери, нека си водят партията, както прави Слави Трифонов“, добави Йорданов.

Сподели: