„Има такъв народ“: Не на маските отново, не на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер

„Има такъв народ“: Не на маските отново, не на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер

Против въвеждането на маски и повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер, се обявиха от „Има такъв народ“ в декларация прочетена от парламентарната трибуна от проф. Андрей Чорбанов.

„Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазят от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер. Медийните внушения в полза на въвеждането на мерки ще усложнят излишно и без това сложната ситуация и напрегната обстановка“, се казва още в декларацията.

От ИТН с тревога и безпокойство наблюдават опитите на здравните власти в страната, горещо подпомагани от масирана еднопосочна медийна кампания за реновиране, ребрандиране и реанимиране на Ковид истерията, допълни проф.Чорбанов. В изявлението се припомня, че: “Абсолютен факт е, че новите подварианти на Ковид 19 – Омикрон са значително по-вирулентни и заобикалящи всякакъв тип сертификационни документи, което е значещият фактор за относително големия брой позитивни случаи. Също така е факт много лекото протичане на инфекцията, като при огромна част от хората е безсимптомно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве. Внушенията, че е необходимо спешно въвеждане на ограничителни мерки и носене на маски на обществени места ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство, базирано на явното несъответствие на тези мерки с реалната тежест на протичане на инфекцията при огромния брой случаи.

„Има такъв народ“ считат, че всички рискови категории хора като възрастни граждани, такива с хронични заболявания и имунодефицитни състояния трябва да полагат необходимите мерки за своето предпазване и ограничаване на контактите, паралелно с адекватна готовност на здравната система. Но всички тези фактори не трябва да бъдат екстрапулирани върху цялото население при явната липса на такава необходимост по отношение на реално болни хора.

Сподели: