Има такъв народ от Благоевград: Позицията на България за Северна Македония е една!

Има такъв народ от Благоевград: Позицията на България за Северна Македония е една!

На 13 май Парламентарната група на „Има такъв народ“ и министърът на външните работи – Теодора Генчовска, се срещнаха с граждани и симпатизанти в Благоевград.

По горещата тема Северна Македония – министър Генчовска заяви в отговор на многобройните въпроси, че „Има договор за добросъседство и той трябва да се спазва. „Езикът на омразата“ трябва да бъде премахнат“.

По време на дискусията беше изразено и становището, че искането на българската страна е включването на българите, като етническа общност, в преамбюла на основния закон на РСМ.

Облекчаване на правилата за провеждане на референдуми и промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, тази инициатива на парламентарната група на ИТН беше представена от Станислав Балабанов по време на срещата. Балабанов, който е председателят на Комисията за взаимодействие с гражданското общество – припомни, че „Има такъв народ“ е създадена заради Референдума от 2016-а година, иницииран от „Шоуто на Слави“ и каза още: „Освен да бъде успешно организиран, един референдум трябва да бъде и успешно реализиран и завършен. Краткосрочните парламенти и политическите битки забавиха внасянето на този законопроект, ние имаме готов закон и ще настояваме за неговото приемане след широка дискусия“.

Други предложения, които ще бъдат внесени отново от “Има такъв народ” са:

– промени в Закона за политическите партии, с който отново ще се опитат да реализират идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на реален глас;

– отмяна на “безвъзмездното ползване на имоти” от партиите.


Поставените въпроси за децентрализацията на общините, справяне с енергийната криза, ПВУ, магистрала Струма, реализиране на големите железопътни проекти и справяне с мигрантската и бежанска криза бяха акцентите на срещата.
Тошко Йорданов председател на ПГ на ИТН отговори, че „Енергийната криза е нещо извън нас, нещо, което никой не можеше да предположи.
Благодарение на Министерството на енергетиката и министър Николов цената на тока не е три пъти по-висока.“
Йорданов посочи, че „Бодряшки изявления с политически ефект как от САЩ идва евтин газ не са полезни. Истината е, че преди няколко часа е подписан първият договор, както и това, че ГЕРБ са отказали доставката на азерски газ на цени два-три пъти по-ниски от руския.“ Проблем с газа няма за няколко месеца напред, допълни Йорданов и припомни, че ГЕРБ 8 години не са изградили газовата връзка и са довели страната до там, че да нямаме други източници на енергия. Изграждането на магистрала „Струма“ е забавено от „зелени рекетьори“, има идея да бъде изместено трасето – идеята е на Екоминистерството. Това ще оскъпи проекта и има вероятност да изгубим парите. ИТН е против това предложение.

Тошко Йорданов заяви „Има пари, има проекти, има разрешения, има екотерористи“. „Планът за възстановяване“ не е минал през парламента, не е минавал през коалиционен съвет, планът (в този му вид) е решение на Продължаваме промяната – продължи Йорданов в отговор на въпрос за ПВУ.

Проблемите във висшето образование, чадър върху ректора на ЮЗУ в Благоевград от министерството на образованието, променени учебни планове с цел отстраняване от работа на преподаватели, обучение в университета на английски език от преподаватели, които не владеят езика, упражненията на студентите се водаят от докторанти /студенти/, липса на студенти по водещи специалности – това бяха само част от въпросите поставени в сектор образование.
Пламен Николов, член на комисията по образование в 47-то НС, представи предложенията на ИТН за промени в закона и Кодекса на труда в посока преодоляване на тези дългогодишни промени.

Златомира Мострова отговори на въпросите за железопътните проекти засягащи област Благоевград, като заяви „Нямаме добри новини за вас в областта на железопътната свързаност и нови проекти, които да се отнасят до област Благоевград към момента.“

„Ние, които живеем в Община Петрич, сме под робство! Търсим вашата подкрепа!“ – заявиха жители на общината, които поискаха Виктория Василева (депутат от област Благоевград) да помогне на местните хора в борбата им срещу беззаконията на кмета и администрацията.

„Ангажирана съм с този проблем и няма да го оставя така“, увери Василева участниците в срещата. Виктория Василева запозна участниците в срещата с всички проекти, които МРРБ ще реализира като ремонт на пътища до края на годината на територията на област Благоевград.


200 човека са командировани на границата, заяви проф. Радулов относно мигрантският натиск и бежанската криза. „Границата ни е сито. Силите не стигат. Защитното съоръжение достигна 400 милиона с всички ремонти и не е ефективно.“
По повод украинските бежанци, Радулов допълни че, „Младите мъже, които идват с луксозни автомобили от Украйна, не би трябвало да са тук, защото им е забранено да напускат страната си. Това доказва, че има канали за трафик и се надявам службите да работят по този проблем“.
В ДАНС има нежелание да се работи, там нищо не е пипнато и в службата има некомпетентност“ – каза още Николай Радулов.
Сподели: