„Има Такъв Народ“ с изнесено заседание и среща с граждани във Видин

„Има Такъв Народ“ с изнесено заседание и среща с граждани във Видин

На 27 май се проведе поредното от изнесените заседание на Парламентарната група на „Има Такъв Народ“ в областните градове, съчетани със срещи с обществеността. Този път срещата се състоя във Видин.

Иво Атанасов – народен представител от област Видин представи гостите и веднага даде възможност гражданите от областта да зададат своите въпроси по теми, които ги интересуват.

На първо място беше поставен проблемът със свинеферма в гр. Дунавци, община Видин. Там, на разстояние по-малко от 50 метра от къщите на живущите се помещава ферма, където към момента се отглеждат между 3500 и 4000 свине. Хората споделиха, че миризмата, особено през лятно време, не се търпи и не може да се живее нормално. Стана ясно, че трябва да се регламентира отстоянието на подобни обекти от сградите на живущите и това не е само локален проблем, а проблем на цялата страна. Необходимо е и въвеждането в българското законодателство на допустими стойности и ограничения за миризмите, а не само за замърсяване на въздуха. В редица страни в Европа има такива изисквания.

Пътната инфраструктура вълнува хората в цялата страна и Видин не прави изключение. След няколко въпроса по темата, бе разяснено състоянието на големите инфраструктурни проекти, както и програмата за ремонти на Агенция “Пътна инфраструктура” за 2022г. Карта с нанесените пътни отсечки за ремонт за всяка област е достъпна на сайта на АПИ.

Решението на Министерски съвет за приемане на плана за въвеждане на еврото също вълнуваше хората. Любомир Каримански уточни, че министрите на ИТН са гласували “против”, а “Има такъв народ” считаме, че преди каквито и да е действия по приемане на еврото, са необходими широки дискусии и анализи на икономическата ситуация в страната и последствията, които би донесла замяната на българският лев с евро.

Липсата на достатъчно и добре платени лекари, лошото състояние на болниците в областта и липсата на здравни грижи в отдалечените и малки населени места са другите основни проблеми за област Видин. В отговор на това стана ясно, че ИТН готви законопроект в сферата на здравеопазването, но повече информация за него ще бъде обявена след като бъде представен.

На срещата присъстваха и служители на музеите, които специално благодариха на парламентарната група на ИТН, че сериозно се застъпи за осигуряването на допълнителни средства за музейните работници, които на практика спасиха музеите в страната. Бе обърнато сериозно внимание на законопроекта на ИТН за “старите столици”. Желанието на обществеността във Видин беше незабавно да се продължи работата по закона, тъй като той е от съществено значение, както за Видин, така и за други градове в страната. Ива Митева лично обеща до една седмица този проектозакон да продължи пътя към приемането му.

В завършек, Виктория Василева – главен секретар на “Има Такъв Народ” и зам.-председател на парламентарната група – похвали новоназначения ръководител на областно пътно управление Видин, тъй като пътувайки към Видин, Парламентарната група е срещнала пътни работници, които почистват, косят и по този начин разширяват зрителното поле на шофьорите, встрани от пътните платна.
“Всички тези дейности масово не се извършваха до сега и пътищата ни приличаха на едни обрасли тунели без никаква видимост в завоите“, поясни Василева.


Поради големият интерес на медиите и обществеността, срещата продължи над два часа и тридесет минути.

Сподели: