„Има такъв народ“ ще се бори за по-чист въздух в област Шумен

„Има такъв народ“ ще се бори за по-чист въздух в област Шумен

„Има такъв народ“ – Шумен стартира предизборната си кампания с инициатива в полза на здравето на жителите на областта.

Вместо високопарни приказки и високобюджетна ПР кампания, екипът на партията в Шумен планира да постави няколко уреда за замерване на замърсяването на въздуха в региона. Това ще са предварителни мерки, част от цялостна визия за конкретна практическа и законодателна работа по проблема.


Първият планиран уред ще бъде поставен в шуменския квартал “Дивдядово”, а следващите ще са на места имащи проблеми със замърсяването и необходимост от мониторинг на атмосферата. Каквито са например Нови Пазар и Велики Преслав.

Устройствата за измерване ще бъдат част от платформата Airbg.info, която следи качеството на въздуха в страната и трябва да бъдат поставени до края на кампанията.

Проблемът със замърсяването на въдуха е актуален за цялата страна и не трябва да бъде отлаган. Защото особено сега, по време на епидемиологичната обстановка, мръсният въздух изостря възможността от усложнения при респираторните заболявания. Високите нива на фини прахови частици могат също да причиняват и някои сърдечно-съдови заболявания, и дори рак. А най-чувствителни към перманентните замърсявания на въздуха са възрастните и децата.

Кампанията за по-чист въздух ще е крачка напред към подобряването на жизнената среда и осъзнаването, че множество здравословни проблеми и тяхното лечение могат да се избегнат чрез превенция.

Кандидатите за народни представители от ИТН – Шумен възнамеряват борбата за по-чист въздух да е дългосрочна и обсъждат варианти на законодателни промени за намаляване на вредните емисии от твърдо гориво. Такива могат да са данъчни облекчения и субсидии, които да стимулират населението да използва уреди на пелети, еко брикети и други щадящи природата горива.

Начинанието на „Има такъв народ“ – Шумен не е самоцел, а е в синхрон с идеята за по-зелена и иновативна България. Което е и заложено в “Националния план за възстановяване и устойчивост” по предложение на Европейската комисия.

Със своите действия за подобряване на жизнената среда в областта, екипът на „Има такъв народ“ – Шумен заявява, че отново ще заложи на позитивна и градивна кампания, ориентирана към реалните и практични нужди на избирателите.

Сподели: