“Има такъв народ“ ще се бори за провеждане на референдуми по важните за страната въпроси

“Има такъв народ“ ще се бори за провеждане на референдуми по важните за страната въпроси

Депутатите от “Има такъв народ“ искат облекчаване на правилата за провеждане на референдуми и ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации. Там ще бъдат обсъдени промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това заявиха от Парламентарната група на ИТН на брифинг в кулоарите на парламента.

Председателят на Комисията за взаимодействие с гражданското общество – Станислав Балабанов, припомни, че „Има такъв народ“ е създадена заради Референдума от 2016-а година, иницииран от „Шоуто на Слави“. В изявлението на парламентарната група се казва още: „Разбрахме, по трудния начин, че дори и да мечтаем, някъде там има политици, облечени във власт, които убиват мечтите. Нашите и тези на над 2 милиона и половина българи. Осъзнахме, че след като не можем да променяме отвън, ще трябва да променяме отвътре. Затова създадохме политическа партия “Има такъв народ” и заедно с нашия лидер Слави Трифонов и колегите, си казахме, че няма сила на света, която да ни накара да забравим тези 2 милиона и половина българи.“

От “Има такъв народ” подчертаха, че сега действащите правила са вредни. „Ще направим правилата такива, за да може един референдум да се организира и да се провежда по нормален начин, защото сегашните правила, за съжаление, стопират тези граждански процеси“.

Зам.-председателят на НС – Ива Митева, добави, че Има такъв народ са обсъждали да се проведе референдум “За” и “Против” военната помощ за Украйна. „Който и да беше инициирал този референдум – дали 1/5 от народните представители, каквато ние нямаме, дали Президентът и Министерският съвет, този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума е прекалено голям.“.

Други предложения, които ще бъдат внесени отново от “Има такъв народ” са:
– промени в Закона за политическите партии, с който отново ще се опитат да реализират идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на реален глас;
– отмяна на “безвъзмездното ползване на имоти” от партиите.

Сподели: