ИТН с готов проект за облекчаване на трафика в Кърджали

ИТН с готов проект за облекчаване на трафика в Кърджали

До девет милиона лева може да излезе най-евтиното решение за справяне с кошмарния трафик по булевард „Беломорски“ в Кърджали докато се изгради Обходен път на областния град.

Надлез с прогнозна дължина около 160 метра и също толкова дълъг подлез е алтернативното решение за облекчаване на автомобилния поток по основната пътна артерия на Кърджали, част от международния път за Гърция през „Маказа“.

„С разговори със специалисти в тази област и архитекти стигнахме до извода, че ако отпушим двете кръстовища – това на автогарата и следващото на „Веселчане“, има реална възможност трафикът да се облекчи и транзитът да минава по-бързо по посока Гърция“, посочва инж. Георги Чепишев, който представи идейния проект. Той е плод на усилията на експерти в „Има такъв народ“. Те са били мотивирани да търсят алтернатива след като получили отговор от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова на тяхно питане, относно дейностите по Обходния път на Кърджали. А именно: „Към момента не са завършени процедурите и няма финансиране нито за проектирането му, нито за изграждането на Околовръстното“.  

Проектът на „Има такъв народ“ има изготвена 3D визуализация от архитект, на която се вижда детайлно как би изглеждала реално тя.

„Надлезът на автогарата се предвижда да започне около 50 метра преди самото кръгово. Общата му височина е 7 метра и трябва да мине над кръстовището и тревната площ и да завърши някъде около намиращия се в близост хотел. Подлезът се предвижда да бъде след Ардинския мост на „Веселчане“. Ще излиза веднага след светофара нагоре, в посока Момчилгард“, обясни Чепишев, който е депутат от 46-ото Народно събрание и кандидат за 47-ия парламент.

Проектът не е окончателен и всеки, който желае, може да вземе отношение.

„Нашата идея е да предизвикаме дискусия у хората. Властите също да си кажат мнението по въпроса. Допада ли им или не. Можем да приемем всякакви идеи, свързани с проекта, за да бъде оптимално направен и в услуга на гражданите на Кърджали“, допълни Чепишев.

 „Ще работим в посока това да бъде финансирано още със следващия бюджет през 2022 година. Правим постъпки още сега, за да не остане проект само на хартия и на снимки, който изглежда прекрасно, но не е реализиран. Тази седмица започват разговори, да се види прогнозната стойност, която според първоначални изчисления ще е в порядъка на 8-9 милиона“, посочи още Георги Чепишев.

Сподели: