Любомир Каримански: Асен Василев или не е знаел какво ще става през 2023г., или е знаел много добре, но е излъгал

Любомир Каримански: Асен Василев или не е знаел какво ще става през 2023г., или е знаел много добре, но е излъгал

Асен Василев или не е знаел какво ще става през 2023г., или е знаел много добре, но е излъгал всички зрители. Защото не представи консолидирана фискална програма към актуализацията на бюджета.
Това заяви финансовият и икономически експерт от „Има такъв народ“ – Любомир Каримански, пред БНТ.

По повод твърденията на предишния министър на финансите Василев, че е оставил милиарди излишък в бюджета, Каримански обясни, че никога не може да се говори за излишък, когато се гледат стойности месец за месец.
„Трябва да гледаме годишните стойности. Знаем, че обикновено допреди последните два месеца на годината, винаги има някакви излишъци, които в края на годината всъщност не се появяват като излишък. Даже могат да се окажат голям дефицит. Не е нормално да се говори така избирателно и не прилича на хора, които разбират от финанси и бюджетиране“.

Експертът от ИТН подкрепи тезата си с фактите, че ДДС-то на доста от стоките и услугите беше намалено.
„Първо, че беше намалено, второ че много от социалните разходи бяха увеличени, при това увеличени по един не особено справедлив начин. Раздадоха се пари на калпак и се раздават, без да има ясна категоризация на уязвимите групи“.

Той допълни, че много често е настоявал да има реформа в социалната и осигурителната система, която да показва приносът на всеки един човек, за да бъде тя справедлива и солидарна.

Каримански показа своя графика – каква е Консолидираната фискална програма от гледна точка на дефицита, за периода от 2023 до 2025 година.

Икономистът изрази мнение, че трябва да се затегнат коланите. „Виждаме, че може би предстои рецесия. Виждаме, че вносът намалява, а не се увеличава така, както се твърдеше от ресорните министри в кабинета Петков“.

Според него, брифингът, който беше даден от служебния министър на финансите Росица Велкова, е брифинг даден от изключително задълбочен професионалист.
„Тя се е доказала в цялата йерархия в Министерството на финансите като експерт, който умее да бюджетира. Затова не мога да разбера какво стана! Доскоро г-жа Велкова беше хвалена от предишното правителство, а в момента я упрекват и клеветят“.

„В прогнозите и разчета на Бюджета за 2022г. изготвен от Велкова, ясно се вижда как стойностите се съотнасят към целта, която е поставена във финансовата рамка за следващата и последващата година, спрямо реалното изпълнение на бюджета“.

Сподели: