Любомир Каримански: В бюджета на Фонда за лечение на деца в чужбина има достатъчно средства! Ако е имало отказ за подобно лечение, това не е било поради липса на пари

Любомир Каримански: В бюджета на Фонда за лечение на деца в чужбина има достатъчно средства! Ако е имало отказ за подобно лечение, това не е било поради липса на пари

„Чух изявлението на партия „Възраждане“ и не мога да се съглася с техните внушения и спекулации. Винаги съм бил точен и съм се придържал към професионализма – към това да работим с точни данни и да сме професионалисти в Комисията по бюджет и финанси. Затова няма да допусна да се спекулира с тема, болезна за всички нас, каквато е лекуването на деца в чужбина“. Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия – Любомир Каримански от „Има Такъв Народ“, по повод брифинг на партия „Възраждане“ и твърденията на депутата им Цончо Ганев, че имало множество откази за лечение на деца в чужбина, поради недостъчно средства в бюджета.

По думите на Каримански, във Фонда за лекуване на деца в чужбина има достатъчно пари. Тези пари не са използвани и до момента няма отказ за дете, което да не е изпратено за лекуване в чужбина заради липса на средства.
„Има направени откази по други причини – вероятно лекарски, вероятно административни, но не и поради финансови причини!“, подчерта председателят на Бюджетната комисия.

„Ако въобще някакви пари трябва да бъдат допълнени в преходните разпоредби на Закона за държавния бюджет, то това е само и единствено на балансиране на бюджета на НЗОК. Ние не може да допуснем и не може да си позволим заради целия бюджет на НЗОК, той да бъде дебалансиран. Всички други твърдения за недостиг са спекулации, които аз не приемам, категоричен бе Каримански.

Бюджетната комисия е работила в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина и във Фонда има достатъчно средства, които не са използвани и когато има отказ, той не е поради липса на средства, подчерта още Любомир Каримански и допълни: „Лично аз и колегите ми от „Има Такъв Народ“ сме внесли за разглеждане Закона за личната помощ, който мина през всички комисии, но така и не беше разгледан в пленарна зала. Никой от нас обаче, не си позволи да прави каквито и да е спекулации и популизъм с тази тема! Затова и не приемам по никакъв начин внушенията, които направиха колегите от „Възраждане“, че парите за лечение на болни деца в чужбина не били достигали“.


Сподели: