Любомир Каримански инициира кръгла маса по финансови въпроси и приемането на еврото

Любомир Каримански инициира кръгла маса по финансови въпроси и приемането на еврото

Кръгла маса по икономически и фискални въпроси се състоя на 31 май (вторник) в Народното събрание. Тя бе организирана от председателя на Комисията па бюджет и финанси в 47-о НС – Любомир Каримански (от „Има такъв народ“).

Темите бяха инфлацията и икономическото развитие на България.

А Важният въпрос бе – кога, а не дали – България ще бъде готова да се присъедини към еврозоната!

“Въвеждане на еврото в България, а сега накъде?”
Страната ни е поела ангажимента за единната валута още с подписването на договора за влизане в Европейския съюз.
По темата за еврозоната имаше всякакви коментари – и негативни, и позитивни.

Управителят на БНБ – Димитър Радев, заяви: “Сега или възможно най-скоро трябва да влезем в еврозоната“. Като това възможно най-скоро е 1 януари на 2024 година.

Любомир Каримански от своя страна даде пример с ежедневните си срещи с хората, като по време на една от тях, е получил следния въпрос от фармацевт: „Г-н Каримански, какво ще стане, ако ЕС се разпадне, а ние сме сменили лева с евро?” Аз й казах, че това е малко вероятно да се случи, но тя се аргуметира: „Не трябва да забравяме, че така сме мислили и за СССР!” Така че е добре да мислим какво ще стане и при такъв вариант, посочи Каримански.

Професионалното мнение бе в посока „за“ еврозоната. Такова беше изразеното становище и на бизнеса.

При другата важна тема – тази за инфлацията – се видя ясно разграничение между „бивши“ и „нови“ – всички предишни финансови министри осъдиха строго действията на сегашното правителство и поискаха връщане към строга фискална дисциплина.

Сподели: