Любомир Каримански (ИТН) към Искрен Митев (ПП): Вие не разбирате материята, за която говорим!

Любомир Каримански (ИТН) към Искрен Митев (ПП): Вие не разбирате материята, за която говорим!

“Господин Митев, вие не разбирате материята, за която говорим!” – с тези думи Любомир Каримански направи оценка за експертизата на Искрен Митев от ПП в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия. Заедно с Владислав Панев от ДБ, те участваха в предизборен дебат за състоянието на икономиката, финансите и социалната политика на страната.

Любомир Каримански сподели, че силно се надява да има правителство след изборите на 2-ри октомври, но форматът на предишното редовно правителство не може да се повтори.
„Когато хората гласуват масово и загърбят лицемерието, тогава може да има стабилно и прагматично правителство“.

Експертът от ИТН обори тезата на своя опонент от ПП, според когото очакването за намаляваща инфлация се дължи на антикризисните мерки на кабинета „Петков“. Каримански изрази съмнение във финансовата експертиза на представителя на ПП и заяви, че инфлацията, дори и да пада, тя пада благодарение на външни фактори, а не на мерките, които са взети от предишните управляващи и напомни, че предложените от ИТН мерки са били съвсем други.
„Виждаме, че помощите от 25 ст. за горивата, които зареждаме на бензиностанциите пълнят нечий джоб. Получихме така желаната от Василев дерогация за внасяне на руски петрол, срещу който интересно, никой не стачкува. Още по-интересно е – защо имаме такава драстична разлика в цената на горивата в сравнение с миналата година и дали не става въпрос за един монополист, който натрупва голяма печалба?“ – попита риторично Каримански и сподели, че по темата Лукойл има секретен доклад в ДАНС.

Финансовият експерт от ИТН определи като грешка раздаването на пари “на калпак”, каквато е била практиката на финансовия екип в предишния кабинет и заяви категорично, че е било наложително да се направи диверсификация и категоризация на уязвимите групи от населението. Той критикува и т.нар. механизъм 250 към 100, който се раздава на всички бизнеси, включително на тези, които генерират огромни печалби и нямат нужда от помощи.

Владислав Панев от ДБ напълно подкрепи тезите на своя колега от ИТН, че насочването на компенсации трябва да е по-насочено, и че инфлацията ще пада заради външни фактори, каквито са увеличението на лихвите от страна на Федералния резерв и на Европейската централна банка.

Каримански напомни още на своите опоненти в дебата, че при актуализацията на бюджета от ИТН са поискали макропрогноза, но такава не е била направена, както и че не са направени бързи реформи, каквито се правят при извънредни ситуации.

Финансовият експерт коментира за аудиторията, че от ИТН са против вдигането на данъците, и че е възможно намирането на други механизми за преструктурирането на приходите.

Каримански определи последното осъвременяване на пенсиите като несправедливо и несолидарно, а обещанието от страна на ПП за тяхното двойно увеличение (при прогнозен дефицит 11,3 млрд. лева за 2023г.) – като нереалистично.

В края на дебата Каримански определи профила, на който трябва да отговаря следващият премиер на страната ни. Според него той трябва да е реформатор от първия ден на своето управление, да не е лицемер и да не лепи етикети.

Експертът формулира и основните приоритети за ИТН. Спиране на обедняването на българите и справянето с демографския проблем ще са основни задачи за партията на Слави Трифонов.

На финала Каримански (водач на листите в Плевен и 24-ти МИР – София) ясно заяви, че Има Такъв Народ ще продължава да е партията, която ще казва онези неща, които може и да са проблемни за страната, но ще се ясно дефинирани и отправени лице в лице с хората.

Сподели: