Любомир Каримански: Не виждам реваншизъм от страна на служебното правителство, а по-скоро – прагматизъм

Любомир Каримански: Не виждам реваншизъм от страна на служебното правителство, а по-скоро – прагматизъм

Не смятам, че действията на служебното правителство са реваншизъм към предишното управление. По-скоро определям тези действия като прагматизъм и те го показват с това, което правят. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ финансовият и икономически експерт на „Има такъв народ“ – Любомир Каримански.

Председателят на Бюджетната комисия в 47-ото НС допълни, че когато е имало някакъв успех на предишното управление, служебното правителство не са го подценили и не са го омаловажили.
„Те просто го регистрират и продължават напред, за да свършат това което е необходимо.“

Каримански подчерта, че в миналия Министерски съвет е имало огромна концентрация на взимане на решения от страна Кирил Петков и Асен Василев.
„Аз съм бил част от отделни коалиционни срещи и съм виждал как преминават те. Това, което останалите министри решаваха беше изключително зависимо от окончателното и финално решение на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.“

Икономистът посочи, че му става смешно от аргументите, с които се хвали Корнелия Нинова за икономическия растеж на страната, като поясни, че инвестициите в България са два пъти по-ниски от преди.
„Основният растеж е, защото, произвеждаме два-три пъти повече оръжие за износ. Разбира се, има растеж и в другите сектори, но трябва да гледаме реалната стойност на растежа, а не само номиналната стойност.“

Каримански бе категоричен, че задължително трябва да се отчита инфлацията, а това досега не е правено от предишното управление.

„Трябва да се изготви ясна и точна методология, в която да има разграничаване – каква част от приходите в страната и растежът се дължат на инфлацията и каква част са реалните – от икономиката.
До момента не сме имали такъв отчет, а аз много пъти съм повдигал въпроса и съм го искал!“


Следвайте „Има такъв народ“ вече в ТЕЛЕГРАМ и ВАЙБЪР

Сподели: