Любомир Каримански от ИТН: На коалиционните съвети видях страхотно лицемерие от лидерите на ПП и Нинова

Любомир Каримански от ИТН: На коалиционните съвети видях страхотно лицемерие от лидерите на ПП и Нинова

„На коалиционните съвети видях страхотно лицемерие от лидерите на ПП и от г-жа Нинова. Чух от тях, как ние трябва да опаковаме за обществото много добре маркетингово нещо, за да може то да бъде приятно за слуха на хората“ – това заяви Любомир Каримански от „Има такъв народ“ в студиото на „Денят ON AIR“.


Той коментира с недоумение и тезата на говорилия преди него в предаването представител на ПП – Даниел Лорер, за нивото на дефицита. „Аз съм изключително изненадан как един вицепремиер на редовно правителство може да не знае дефицита за 2022 г., който всъщност е 4,1%. Още повече – този министър е разполагал с целия портфейл от европейски средства.“

Каримански определи прогнозата за 11,3 млрд. лева дефицит за 2023г. като вярна дотолкова, че всичко онова, което се предвижда в бюджета за следващата година, наистина може да доведе до такъв дефицит. Финансовият експерт от ИТН алармира, че не би искал да работи със страховете на хората, но идващата зима, както и следващата 2023г. ще са много тежки.

„Трябва да се вземат мерки за разходните политики на правителството“ – каза още Каримански и допълни, че в предизборната си програма ИТН предлага капиталовите разходи да бъдат ориентирани към европейските средства, а капиталовите разходи от националния бюджет – да бъдат ориентирани към социалните разходи. Тогава може да се получи по-строга дисциплина откъм капиталови разходи и да не се трупат буфери, които да се използват умишлено само в последните два месеца.

„Не бях съгласен с голяма част от финансовата политика на ПП и с това да не се направят още в началото реформите, които са необходими. Направиха се само козметични промени и се замени един закон с един по-стар закон на Герб“ – посочи финансовият експерт от ИТН и напомни на аудиторията, че нееднократно от трибуната на НС е изразявал това свое неодобрение.

На въпроса – ще ни бъдат ли необходими нови заеми, за да се справим с дупката в бюджета, той обясни, че трябва да видим първо на каква цена са тези заеми и напомни, че Европейската централна банка вдигна основния лихвен процент с 0,75 пункта и тенденцията за цялата 2023 г. е кредитните инструменти да бъдат с увеличена лихва.

„Икономическата рецесия няма как да не предстои, именно затова е добре не само да се вгледаме в основния лихвен процент като инструментариум, с който можем да работим против инфлацията, но е добре и да мислим как капиталово да бъдат инвестирани средства в българския бизнес, за да може да има добавена стойност“, твърди Каримански.

Една от мерките на ИТН е свързана с реинвестиране на печалбата и тази печалба да бъде освободена, инвестирането в „еднорог“ и в други иновативно представени проекти като завода за електрически автомобили в Ловеч (от който до ден днешен не сме видели нито един автомобил), представителят на ИТН определи като лицемерие.

„Защо никой не попита Кирил Петков какво става с тази голяма инвестиция?“, попита Каримански.


Той добави още, че в коалиционното споразумение е записано и той лично е настоявал да се създаде междуинституционален съвет за инфлацията и за приемането на еврото, който да бъде отговорен пред хората. „Той така и не се създаде. На всеки 3 месеца трябваше такъв съвет да излиза с определени мерки, работещи за хората и бизнеса. Не беше приета и нито една от предложените от ИТН мерки. Сред тях имаше такава за категоризация на групите за ползване на електричеството, която да не допуска раздаването пари на калпак“, припомни гостът.

Според Каримански цената на бензина и мярката от 0,25 лв. показват, че има задкулисие, което действа в една посока с монопола.

„Нямам съмнение, че част от последното управление на кабинета „Петков“, е действало с определени задкулисни механизми познати много добре и на Герб“.

В разговора в студиото на Bulgaria ON AIR, Каримански коментира и обещанията на Кирил Петков в качеството му на министър на икономиката миналата година, че възнагражденията в Българската банка за развитие ще бъдат доста намалени. Според Каримански, когато служебният министър на иновациите и растежа изкара данните, и това също ще се окаже неистина.


Водачът на листите на ИТН в Плевен и 24 МИР – София е оптимист за влизането на ИТН в парламента и сподели, че една от първите задачи на неговата партия е да бъде променен Закона за референдумите, защото има нужда да се чува гласа на хората.

„Важно да разберем, че когато имаме референдум, който работи, тогава наистина можем да имаме контрол и от страна на хората за това, дали една система работи“.

Сподели: