Любомир Каримански: Пенсионерите да са спокойни, че от Нова година никой няма да бъде под прага на бедност

Любомир Каримански: Пенсионерите да са спокойни, че от Нова година никой няма да бъде под прага на бедност

„Вчера в Бюджетна комисия гласувахме трансфера за пенсионерите, за да са спокойни, че никой няма да бъде под прага на бедност, както и че ще могат да запазят и сегашните си доходи в този размер.“ Това каза в предаването „12+3“ по БНР финансистът Любомир Каримански, председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в 47-о НС.

Експертът от „Има такъв народ“ поясни, че от 25 декември 2021г. пенсията ще се изчислява по нов начин и от началото на 2022г. минималната пенсия се очаква да бъде не по-малка от 430 лева.

Каримански заяви, че с гласуването в зала през деня, депутатите са удължили срока на действие за намалените данъчни ставки, които съществуват до момента, чак до края на 2022г. „Така че да са спокойни всички заинтересовани страни.“ Той подчерта още, че за да се намали ДДС и за други стоки, като например лекарствата, трябва да се измерят всички ефекти на въздействие. „Когато се предлага една такава диференцирана ставка, трябва да има ясна и точна оценка на въздействието със съответните качествени и количествени показатели.“

Икономистът подчерта, че се работи по бюджета за 2022 година и се очаква в края на януари най-късно да бъде внесен за разглеждане в парламента. „Няма как да се спази бюджета, изготвен от служебния кабинет, тъй като в него не са отразени политиките и детайлите, които сме включили в коалиционното споразумение“.

Сподели: