Любомир Каримански: Почти нито една идея на „Има такъв народ“, по актуализацията на бюджета, не е реализирана в първоначалния си максимално ефективен вид

Любомир Каримански: Почти нито една идея на „Има такъв народ“, по актуализацията на бюджета, не е реализирана в първоначалния си максимално ефективен вид

Почти нито една идея на „Има такъв народ“ не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена. Това каза в „Неделя 150“ по БНР депутатът от ИТН и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС – Любомир Каримански.

„Може би някой ще каже, че идеята за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти е наша, но нашата мярка не спира по този начин. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че отделните елементи, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните продукти са по-важни и беше нормално експертите между коалицията и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обхвата и начина, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички“.

Каримански допълни още, че би трябвало до края на месеца да бъде гласувана актуализацията на бюджета. „Трябва да мине Тристранният съвет от началото на следващата седмица, да видим резултатите от него, да мине през Министерски съвет, след което трябва да се внесе в парламента. Много зависи и от всички предложения от страна на опозицията и всичко онова, което ще се развие като бюджетен процес в парламента“.

За компенсацията на тока за бизнеса, депутатът от ИТН поясни, че ако Министерство на финансите, а и изобщо колегите от Министерски съвет, разчитат на някакви други буфери, откъдето да вземат тези пари, най-вероятно, ще има компенсации, но той не може да каже със сигурност.

„Не съм скептичен към влизането на България в Еврозоната“, отбеляза още председателят на бюджетната комисия и допълни, че той също иска България максимално бързо да приеме еврото, но първо тук трябва да си свършим работата така, както Хърватия си я свърши. “Ние даваме Република Хърватия като пример, но не следваме нейния пример. Тя прие стратегически план още през 2018г.”

Сподели: