Любомир Каримански: Предлагаме закон за изменение и допълнение на закона за енергетиката

Любомир Каримански: Предлагаме закон за изменение и допълнение на закона за енергетиката

Това каза депутатът от „Има такъв народ“ в предаването „Лице в лице“ по BTV.

Ефектът на предложената промяна ще реши един от проблемите в системата на регулирания пазар, а именно натиска за повишаване на регулираната цена на електроенергията.

В отговор на въпроса на Цветанка Ризова, дали мораториумът крие рискове, Каримански сподели, че се намираме в извънредна ситуация и това е временно решение, а целта му е дългогодишното изкривяване на този пазар и натрупаните деформации, да се оправят в периода на мораториума.

Комисията по енергетиката и другите ресорни комисии ще генерират всички тези закони за изменение и допълнение на закона за енергетика в посока стабилност, както и ще работят за това да имаме фонд за стабилност в българската енергетика, който да генерира средства по справедлив начин. Целта е в този фонд е свръхпечалбите да се разпределят на справедлив принцип и по този начин да отпадне натиска върху крайния потребител.

Избирането на регулаторните органи на КЕВР, също е една от първите задачи на тези комисии.

Обсъждайки енергийните въпроси, Каримански засегна и темата за ефикасността и ефективността в управлението на ТЕЦ София. Според него ТЕЦ София се управлява безхаберно и дори дължи пари на ТЕЦ Варна и препоръча одит, който да се направи, както от финансисти, така и от и енергетици.

Финансисът от „Има такъв народ“, който е и предложението на партията си за председател на бюджетната комисия, коментира темата за бюджета и водещата роля на министерството на финансите, които заедно с всички заинтересовани страни трябва да сложат баланс в публичните разходи и в приходите, които се очакват. Според Каримански бюджетната комисия ще започне работа още следвaщите дни, а проектобюджетът ще бъде внесен в пленарна зала през втората половина на януари.

От ПП „Има такъв народ“ не отчитат проблеми в работата на четворната коалиция, а напротив: „Води се диалог, за някои неща се спори, но когато има аргументи, е добре да спориш с хора, които имат по-дългогодишен  опит, каквито сме аз и моите колеги Ива Митева и другите в парламентарната група на „Има такъв наред“ – добави Каримански.

На финала на разговора той сподели:

„Една от трудните теми в Парламента е намирането на баланс между младостта и ентусиазма, които нямат необходимите търпение и знания. Те трябва да навлязат е дейността и материята на парламентарната работа и да натрупат необходините знания за процедурите, но рано или късно резултатът ще в положителен“.

Сподели: