Мика Зайкова: „Чака ни тежка криза, да работим заедно за България!“

Мика Зайкова: „Чака ни тежка криза, да работим заедно за България!“

Това каза в студиото на 120 минути по BTV икономистът, синдикалист и депутат в 45-я и 46-я парламент г-жа Мика Зайкова.

За трети път тя ще поведе листата на ПП „Има такъв народ“ в Смолян, който по нейните думи е „красив регион, в който живеят прекрасни хора, бедни, но с широки сърца“. Проблемът е, че липсата на поминък и безработицата отвеждат мъжете в чужбина, а по този начин се развалят семейства и не се раждат деца. „В същото време, зоната около Смолян е богата на минерална вода с високо качество. Предимство е и близостта до гражданското летище в Пловдив, което също трябва да се развие и това са чудесни предпоставки за развитието на балнео туризъм в този регион на България“ – коментира Мика Зайкова и сподели, че ще продължи за работи за развитието на региона.

„Обясних на моя син, че ще се кандидатирам за трети път, защото ме е срам от българите, че нашето поколение позволи каймакът на утайката да изплува и да поеме управлението на държавата“. В подкрепа на тези думи, икономическият експерт коментира приватизацията на Костов, която е ликвидирала българската промишленост, неуспешните 800 дни на управлението на Сакскобургготски, какво с е случило с резерва на здравната каса по времето на министър Дянков и злоупотребите по време на управлението на Борисов.

В разговора в студиото на ”120 минути“, бе засегната и темата за енергийната криза, за която г-жа Зайкова сподели, че поправения през 2018 година от екипа на Борисов закон за енергетиката, също оказва негативен ефект в настоящата ситуация. „Белене едва ли ще бъде построен, но не пречи да имаме по-могъща атомна електроцентрала в Козлодуй – допълни още Мика Зайкова.

На въпроса защо не са се разбрали партиите в 46-я парламент, тя отговори, че с избора си на 11 юли народът е показал три неща. Че иска промяна и затова е решил „Има такъв народ“ да победи. В същото време не е дал мнозинство на никого, за да работят партиите заедно, а ниската избирателна активност е показала нежелание за повече избори.

„Казахме на ДБ, ИБГНИ и БСП –  ние ще направим правителство на малцинство, за да може ако утре ние сбъркаме, вие да сте чисти и да поемете щафетата. На експертно ниво нямаше проблем и изведнъж казаха, няма да ви подкрепим“ – сподели още депутатката в последните два парламента.

Г-жа Мика Зайкова сподели, че от „Има такъв народ“ няма да преговарят преди изборите на 14 ноември, но е оптимист, че ще има диалогичност и ще работят с партиите на промяната, както и с БСП, а в коментар за социологическите изследвания, с типичното си чувство за хумор каза: „Аз на социолозите, не че не им вярвам, но все пак сигурно стъкмяват нещо“.

Последната тема в разговора със Светльо Иванов бе тази за Ковид 19. Според г-жа Зайкова българите не са антиваксъри, а са загубили доверие в институциите и завърши оптимистично:

„Уважаеми българи, братя и сестри, няма да се затрием, ще се преборим!“

Сподели: