Министърът на външните работи Теодора Генчовска на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск

Министърът на външните работи Теодора Генчовска на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, заедно с официалната българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков, беше приета днес на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск.

В Рим първият ни дипломат участва в честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Българската делегация присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II.
Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. В базиликата „Сан Клементе“, министър Генчовска отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил.

Първият ни дипломат посети и базиликата “Свети Петър” във Ватикана, където беше поднесен венец пред олтара на Св. папа Йоан Павел Втори. Българската делегация положи венец пред паметника на Иван Вазов и паметника на Св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица.

В рамките на визитата бяха проведени срещи с министър-председателя Марио Драги в Министерския съвет на Италия, както и с българската общност в страната.

Сподели: